Økonomi

Amerikanske arbejdsløshedstal er svimlende: 6,6 mio. har meldt sig ledige på en uge

Antallet af amerikanere, som har meldt sig ledige i den seneste uge, har igen sat rekord.

Artiklens øverste billede
Foto: AP/Charlie Riedel

Strømmen af ledige i USA fortsætter med at stige. I sidste uge meldte 6,6 mio. amerikanere sig ledige, og det er en fordobling i forhold til ugen inden, hvor tallet lå på 3,3 mio. Det viser netop offentliggjorte tal fra U.S. Department of Labor.

»Begge uger har været to voldsomme uger. Der er altså samlet set svimlende 10 mio. amerikanere, der har søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse de seneste to uger, hvilket er uden historisk sidestykke. Der er desværre kun grund til at tro, at ledigheden også er steget i denne uge, men det får vi først tal for om en uge,« skriver Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Inden coronakrisen var det højeste antal 695.000. Dette tal blev nået tilbage i 1982. Under finanskrisen nåede tallet op på 665.000 i marts 2009.

Men nedlukningen af store dele af den amerikanske økonomi i bestræbelserne på at stoppe spredningen af coronavirussen har altså slået alle rekorder med flere længder.

I Sydbank kalder man dagens tal for skræmmende.

»Det vidner om, at ikke kun USA, men hele verdensøkonomien i øjeblikket befinder sig i en afgrundsdyb krise. Man kan have forhåbninger om, at det er en midlertidig krise, men med så store tab af arbejdspladser lurer der en fare for, at krisen bider sig fast. Den fare bliver i øjeblikket større for hver dag der går,« skriver Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

Denne vurdering deler man i Danske Bank.

»Risikoen er desværre, at den markante stigning i ledigheden har sat gang i en negativ spiral, hvor høj ledighed betyder lavere forbrug. Også på den anden side af coronakrisen, hvilket betyder behov for endnu færre ansatte og dermed endnu lavere forbrug. I så fald risikerer vi ikke bare en kortvarig økonomisk nedtur, men en langvarig en. Det er også derfor, at den amerikanske centralbank og den amerikanske kongres har lavet den ene hjælpepakke efter den anden,« skriver Mikael Olai Milhøj.

Udviklingen kommer også til at ramme Danmark, som i 2019 eksporterede for 154,7 mia. kr. til USA, lyder det fra Dansk Industri.

»Danske eksportvirksomheder vil tabe ordrer i hobetal i udlandet som følge af coronakrisen. Alene eksporten til USA vil formentlig falde med et tocifret milliardbeløb i 2020,« lyder det i en kommentar fra Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.