• Opdateret 03/04/2020 kl. 14:48
Økonomi

Stilhed før stormen: Amerikansk jobrapport viser største fald siden finanskrisen

701.000 job uden for landbruget i USA gik tabt i marts i USA. Forventningen lød på, at der ville gå 100.000 jobs tabt. Tallet viser dog kun toppen af isbjerget.

Artiklens øverste billede
En hjemløs krydser et tomt Times Square som symbol på coronakrisen. Foto: Reuters/Carlo Allegri

Hundredtusindvis af job er gået tabt i USA som følge af coronavirussen. På forhånd var det ventet, at tallet ville ende på 100.000, men det endte på 701.000 job. Det viser den amerikanske jobrapport, som er blevet offentliggjort fredag eftermiddag dansk tid af Bureau of Labor Statistics.

Med jobrapporten er der blevet sat en stopper for 113 måneder med fremgang på arbejdsmarkedet, og tallet er det værste tal på denne side af finanskrisen. ;Men tallet viser langt fra det reelle billede af situationen på det amerikanske arbejdsmarked.

Det er nemlig blevet overhalet indenom af den økonomiske virkelighed. Jobrapporten er baseret på spørgeskemaer, og undersøgelsen blev nemlig gennemført i uge 11, da coronakrisen endnu ikke var slået helt igennem i den amerikanske økonomi.

»Normalt betragtes jobrapporten som måske det vigtigste økonomiske nøgletal, fordi det giver et hurtigt og retvisende billede af temperaturen i den amerikansk økonomi. Det er desværre ikke tilfældet denne gang, fordi verden har ændret sig fundamentalt på meget kort tid. Vi ved, at antallet af nye anmodninger om ledighedsunderstøttelse er steget med svimlende 10.000.000 på kun to uger, hvilket marts-rapporten ikke reflekterer,« skriver Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Alene i sidste uge meldte 6,6 mio. amerikanere sig ledige.

»Der er desværre ikke noget, der tyder på, at nedturen stopper. Det bliver derfor også en ubehagelig gyser at følge de amerikanske job- og arbejdsløshedstal over de kommende uger og måneder,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Han vurderer, at tallet for april formentlig vil komme op i nærheden af 20 mio.

»Det er vanvittige tal, der er svære at begribe og hvis lige, vi aldrig har set før,« skriver Tore Stramer.

I DI peger man på, at den hjælpepakke fra politisk side og diverse tiltag fra Federal Reserve vil kunne afbøde konsekvenserne. Men de kan ikke afværge en krise, for den er allerede en realitet, lyder det. Og situationen i USA vil også komme til at kunne mærkes i Danmark.

»USA er verdens største økonomi og et af vores allerstørste eksportmarkeder. Nedgangen i USA kommer til at gøre ondt på verdensøkonomien og dansk eksport. Eksporten til USA vil falde med et tocifret milliardbeløb i 2020,« skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i DI.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.