KL-formand: Staten betaler for skolernes og institutionernes genåbning
Onsdag middag afholder børne- og undervisningsministeren pressemøde om den kommende delvise genåbning af folkeskolen og institutioner. Også erhvervsminister Simon Kollerup deltager i pressemødet.
Mandag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen, at folkeskolens klassetrin fra 0.5. klasse samt institutioner og fritidsordninger som del i første led af en genåbning af Danmark skal begynde en genåbning efter påske.
Frederiksen lagde på pressemødet en stor del af ansvaret for genåbningen over på kommunerne, som har ansvaret for folkeskolen.
Onsdag middag var der dog indkaldt til nyt pressemøde om genåbningen, hvor børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil skulle uddybe en del af det forberedende arbejde, der skal udføres forud for den delvise genåbning.
Mange af statsministerens budskaber fra mandag gik igen i Rosenkrantz-Theils fremlæggelse. Hun tog dog også fat i den heftige debat, som de seneste dage har raset på sociale medier efter Frederiksens udmelding.
»Der står mange spændende ting på de sociale medier i disse dage - en relevant ting er, om man må trøste, og om børn må lege tæt sammen. Men der er taget højde for, at børn er børn. Så ja, pædagogerne må trøste og skifte børnene, og børnene må lege sammen og kramme hinanden, men i mindre grupper, end de er vant til, siger hun. « udtalte hun, men kom også med et varsel.
»Jeg vil bare konstatere, at med de retningslinjer, der foreligger, så kan vi ikke forvente, at vi vender tilbage til en normal hverdag efter påske.«
Formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard, var også til stede ved pressemødet.
Han fortalte, at kommunernes økonomi er blevet sikret som del af genåbningen. Det sker ved, at staten dækker omkostningerne.
»Der er lavet en aftale med finansministeren om, at ekstraudgifter forbundet med genåbningen bliver dækket,« udtaler Bundsgaard.
Til stede ved pressemødet var også Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, som på spørgsmål fra Børneavisen forsøgte at forklare den kommende fase i børnehøjde.
»I skal ikke have masker på i skolen, men I kommer til at sidde med mere afstand imellem jer. I frikvarteret bliver der færre børn, og I vil få at vide, I skal lige med færre børn og helst de samme. Og så skal I vaske hænder meget, og der vil blive gjort meget rent,« udtalte Søren Brostrøm.
Der er foruden den delvise åbning af skoler samt institutioner også lagt op til, at folk i højere grad kan vende tilbage til arbejdspladsen frem for at arbejde hjemme - i de tilfælde hvor det er en hindring at arbejde hjemmefra, og et sikkert arbejdsmiljø kan sikres.
Erhvervsminister Simon Kollerup gik i dybden med retningslinjer for indretning af arbejdspladsen, så man kan overholde myndighedernes retningslinjer. Han opfordrede blandt andet større virksomheder til at indrette sig, så folk kan ankomme til arbejdspladsen forskudt i stedet for i større grupper med de samme kollektive transportmidler.