Serier

EU's finansministre enige om billionstor corona-hjælpepakke

EU's finansministre er enige om et stærkt svar på de økonomiske udfordringer fra coronakrisen, siger Wammen.

Corona rammer verden
Arkivfoto: REUTERS/Yves Herman

EU's finansministre er sent torsdag nået til enighed om en skitse for en stor europæisk milliardpakke, der skal hjælpe europæiske økonomier, virksomheder og arbejdspladser, som er kommet i klemme i coronakrisen.

Udspillet skal nu sendes til EU's regeringschefer.

Det meddeler Finansministeriet i en pressemeddelelse.

- Europa har vist sig fra sin bedste side i dag. Finansministerkollegerne fra de andre EU-lande og jeg er blevet enige om et stærkt svar på de økonomiske udfordringer fra coronakrisen, siger finansminister Nicolai Wammen (S) i pressemeddelelsen.

Et af hovedelementerne er en ny garantifond under Den Europæiske Investeringsbank. Denne fond skal understøtte finansiering til især små- og mellemstore virksomheder for omkring 1500 milliarder kroner, fremgår det af Finansministeriets meddelelse.

Her er den billionstore hjælpepakke til EU-lande

Her er fakta om, hvad EU-landenes hjælpepakke indeholder:

  • En ny garantifond i Den Europæiske Investeringsbank som skal understøtte finansiering til især små- og mellemstore virksomheder for cirka 1500 milliarder kroner.
  • Et nyt EU-instrument til støtte af nationale lønkompensationsordninger og visse sundhedsrelaterede tiltag på op til cirka 750 milliarder kroner.
  • En ny genopretningsfond, som skal støtte genopretningen af europæisk økonomi via støtte til EU-budgetprogrammer.
  • Adgang til lån fra EU-landenes fælles krisefond, Den Europæiske Stabilitetsmekanisme, for i alt to procent af eurolandenes Bruttonationalprodukt (cirka 1800 milliarder kroner) på visse betingelser.
  • Mulighed for at bruge de resterende strukturfondsmidler i EU’s budget på Covid-19 tiltag. Det svarer til cirka 275 milliarder kroner.
  • Der afsættes cirka 20 milliarder kroner på EU’s budget i 2020 til blandt andet transport og opkøb af medicinsk udstyr, felthospitaler og ekstra sundhedspersonale i forbindelse med coronakrisen.

Kilder: Finansministeriet.

Pakken vil også give adgang til lån fra EU-landenes fælles krisefond, Den Europæiske Stabilitetsmekanisme, for i alt to procent af landenes bruttonationalprodukt "på visse betingelser", fremgår det.

I alt indeholder hjælpepakken tiltag for flere billioner.

Det bliver også muligt for medlemslandene at bruge samlet cirka 275 milliarder kroner på Covid-19 tiltag, ligesom der er afsat cirka 20 milliarder kroner på EU’s budget i 2020 til blandt andet transport og opkøb af medicinsk udstyr, felthospitaler og ekstra sundhedspersonale i forbindelse med coronakrisen.

- De fælles svar på krisen går hånd i hånd med de omfattende nationale tiltag, som gennemføres i alle EU-lande. Vores pakke går nu videre til EU’s regeringschefer, udtaler Nicolai Wammen.

BRANCHENYT
Læs også