Kinas økonomi i største fald siden 1976
Tilstanden i den kinesiske økonomi er ringere end i mange år. Faktisk skal landet mere end 40 år tilbage for at finde et større fald end de 6,8 pct. i BNP, data fra Kina viser.
- Det er den største nedgang, siden Kulturrevolutionen sluttede i 1976. Det er et uhørt stort fald for en økonomi som den kinesiske, der har en underliggende vækstrate på omkring 6 pct. om året, og det siger lidt om, hvad vi også kan vente os i resten af verden, når BNP-tallene for første kvartal begynder at rulle ind i flere lande om knap to uger, lyder det fra Allan von Mehren, der er chefanalytiker i Danske Bank og har fokus på Kina.
- Ifølge Bloomberg faldt BNP i Kina med 9,8 pct. i første kvartal i forhold til kvartalet før. Hvis man bruger annualiserede kvartalsvækstrater, som det er kutymen i USA, så svarer det til et fald på hele 34 pct., skriver han i en kommentar.
At BNP lider grelt under coronakrisen skyldes nedlukningen af samfundet, og at forbrugerne derfor holder igen.
- Det kinesiske detailsalg fik ikke det comeback i marts, som investorerne ventede. Detailsalget faldt i marts 15,8 pct. i forhold til samme periode sidste år. Investorerne ventede et fald på 10 pct., forklarer Mathias Dollerup Sproegel, makroanalytiker i Sydbank, i en kommentar.
Han påpeger, at udviklingen stemmer fint overens med, at flere indkøbscentre, restauranter og gågader stort set stadig er tomme, selv efter mange restriktioner er blevet ophævet.
- Virusfrygten har endnu ikke sluppet sit tag i den kinesiske befolkning. Det kan blive en vigtig notits, som resten af verden må notere sig. Det kan betyde, at Trump må spejde langt efter masseansættelser i restaurantbranchen, efter Trump netop har offentliggjort en tretrinsraket af en genopretningsplan, hvor der i første fase lægges op til en genåbning af restauranter og biografer, påpeger Sydbanks makroanalytiker.
Til gengæld overraskede industriproduktionen en smule positivt. Her steg årsvækstraten fra minus 13,5 pct. i februar til minus 1,1 pct. i marts.
Allan von Mehren vurderer, at det afspejler, at produktionen i Kina gradvist kom op at køre igen i marts måned efter at have været lukket ned i store dele af februar, da det var her coronakrisen var værst i Kina.
- Tallene bekræfter billedet af, at mens industrisektoren kommer forholdsvis hurtigt tilbage og nu er tæt på 100 pct., af niveauet før krisen, tager længere tid for detailsalget og servicesektoren at komme tilbage. Det skyldes, at det bratte fald i industrien i februar i overvejende grad hang sammen med decideret produktionsnedlukning. Og alene det at fabrikkerne kommer op at køre igen i marts og april giver en pæn stigning i produktionen, påpeger Danske Bank-analytikeren.
Den kinesiske regerings mål for 2020 lyder på en vækst på 6,0-6,5 pct.
/ritzau/FINANS