Økonomi

Hvor stor bliver effekten af genåbningen? »Det er ikke noget, vi har prøvet før«

Der er stor usikkerhed om, hvor meget mandagens delvise genåbning vil betyde for den danske økonomi, lyder det.

Artiklens øverste billede
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Effekten er ukendt. Der er nemlig så mange ubekendte, at det er noget nær umuligt at vurdere, hvor meget mandagens delvise genåbning vil betyde for den danske økonomi. Sådan lyder det fra Torben M. Andersen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere overvismand, og Danske Bank.

»Man må forvente, at mange begynder med mindre end fuldt blus for at være sikre på at overholde reglerne. Og der er også en usikkerhed i forhold til efterspørgslen, for hvor mange kunder kommer der rent faktisk. Det gør det svært at sige, hvilken effekt det får,« siger Torben M. Andersen.

Udvalgte erhverv som tandlæger, frisører, fysioterapeuter og tatovører har fået lov til at være en del af den første fase af genåbningen af Danmark. Der er ca. 30.000 danskere i disse erhverv, og de udgør dermed en lille del af den danske økonomi.

Men selv om det altså er en lille del af den danske økonomi, der i dag har fået lov til at slå dørene op, gør det det langt fra mindre interessant at følge udviklingen i forbindelse med genåbningen af disse erhverv.

»I sig selv er denne del ikke det store vendepunkt. Men det bliver interessant at følge i forhold til, når større brancher som storcentre og restauranter åbner. Én ting er, at man har mulighed for at gøre noget. Noget andet er, om man så rent faktisk vælger at gøre det. Det skal føles rigtigt og trygt,« siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Det gælder både i forhold til, om alle tandlæger, køreskoler og terapeuter vælger at åbne. Og altså også om kunderne så kommer. I landets største bank forventer man, at danskerne vil deltage i genåbningen, da myndighederne har sagt god for det.

Men det er usikkert, om det rent faktisk vil ske.

»Det er ikke noget, vi har prøvet før. Men vi må gå ud fra, det der bliver åbnet igen, fordi det er sikkert. Derfor skulle man også tro, at der kommer et kraftigt opsving. Vi har f.eks. et opsparet behov for at blive klippet og for at komme til tandlæge, og vi har penge til det, da vi har holdt igen med forbruget under nedlukningen,« siger Las Olsen.

Torben M. Andersen peger på, at vi først får en pejling af, hvor stor effekt den delvise genåbning af landet får i form af anekdotisk evidens af historier i medierne om, hvordan det går. Derefter fra data for danskernes kortbetalinger og til sidst i de mere traditionelle nøgletal.

Det vil kunne hjælpe økonomerne med at forudsige, hvordan økonomien vil udvikle sig. Det er blevet diskuteret indgående, om det bliver en V-, U-, W- eller L-formet udvikling. Ifølge Torben M. Andersen er det forsat for tidligt at sige, hvilken udviklingen vi ender med.

»Men vi er der, hvor vi er ved at kunne udelukke noget. Det skarpe V er vi forbi. Det var en mulighed med en kort nedlukning, hvor man bevarede kapaciteten. Men vi kan nu se, at genåbningen har en længere horisont, og det er samtidig tydeligt, at der kommer en global økonomisk krise. Men det er fortsat for tidligt at sige, om det så bliver et U eller et L,« siger Torben M. Andersen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.