Økonomi

Jyske Bank sikker på økonomisk opgang bliver langsommere end nedgang

Jyske Bank ser nu et såkaldt langsomt V som det mest sandsynlige scenarie for økonomien i Danmark. Det er et scenarie, som i udgangspunktet ligger mellem et positivt og negativt scenarie, banken tidligere har præsenteret.

I en analyse onsdag, skriver Jyske Bank, at det kommer til at tage længere tid for økonomien i Danmark at komme tilbage til niveauet før krisen ramte, end banken tidligere så i et positivt scenarie.

- Når vi skifter til et langsomt V, er det blandt andet fordi, at åbningen nu ser ud til at blive meget gradvis som følge af myndighedernes fortsatte fokus på at kontrollere smitteudviklingen, skriver banken i analysen.

Til gengæld er genåbningen sket tidligere end i Jyske Bank negative scenarie, og dermed ligger det nye basisforløb sig i midten af de tidligere udmeldte scenarier for økonomiens udvikling.

I et V-scenarie - det positive scenarie - ser man et stejlt dyk i økonomien efterfulgt af et næsten ligeså stejlt comeback. Det omvendte hedder et U-scenarie, hvor både dyk og stigning sker langsommere. Altså er kurven mere fladet ud i U-scenariet.

Det såkaldte langsomme V-scenarie er en blanding, hvor økonomien dykker hurtigt, men er længere tid om at komme tilbage. Med andre ord vurderer Jyske Bank, at opgangen bliver langsommere end nedgangen var.

- Skiftet skyldes samtidig også, at det dybe fald i aktiviteten givetvis har sat sig varige spor hos forbrugere og virksomheder. Stærkt stigende arbejdsløshed og statsgæld vil øge forbrugernes opsparingskvote og dæmpe forbrugsfremgangen, skriver banken.

I bankens V-scenarie så Jyske Bank et fald i bruttonationalproduktet, BNP, i 2020 på godt 3 pct. i Danmark og 0,5 pct. på verdensplan. U-scenariet gav et fald i BNP'en i 2020 på 7 pct. i Danmark og 2,9 pct. på verdensplan.

Bankens nye analyse er lavet ud fra fire observationer.

At nedgangen i de flest lande har været dybere, end banken havde forudset. At genåbningerne ser ud til at starte i april/maj. At genåbningerne kommer til at forløbe meget gradvist, og at gælden stiger markant i de offentlige sektorer og i virksomhederne.

Derudover understreger Jyske Bank, at der forsat er meget usikkerhed.

- Vi ved ikke meget om, hvor mange virksomheder og husholdninger der får uoverkommelige økonomiske problemer trods de store hjælpepakker. Vi kender i sagens natur heller ikke coronaudviklingen, eksempelvis eventuel forværring i efteråret, mulige behandlingsmetoder eller vaccine, skriver banken.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.