Serier

Sveriges økonomi klarer sig overraskende godt gennem coronakrisen

Svensk økonomi skrumpede kun med 0,3 pct. i første kvartal. Men økonomer advarer mod for stor optimisme, for også den svenske økonomi står foran en mavepuster.

Corona rammer verden
Folk spiser frokost på udeserveringarna og nyder solen på Södermalm i Stockholm under coronakrisen. Foto: Mats Schagerström/TT/Ritzau Scanpix .

Sveriges enegang i kampen mod coronavirussen ser i første omgang ud til at holde hånden over den svenske økonomi.

For mens langt størstedelen af de europæiske lande er lukket fuldstændig ned, har svenskernes valgt en markant anderledes og mere åben strategi, der bl.a. betyder, at butikker, restauranter og caféer i høj grad stadig er åbne.

Og det smitter af på økonomien, viser et tidligt estimat fra Sveriges Statistik, som er offentliggjort tirsdag.

Den svenske økonomi faldt i årets første tre måneder kun med 0,3 pct., og dermed ser svenskerne ud til foreløbig at slippe mere nådigt gennem coronakrisen end flere af de øvrige europæiske lande.

»Selvom der kun er tale om en tidlig indikator for den økonomiske vækst, klarede den svenske økonomi sig bedre end Sveriges Riksbank forventede. På rentemødet i sidste uge ventede Riksbanken, at økonomien ville skrumpe med mellem 1,6 og 1,8 pct. i første kvartal« siger Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank.

Til sammenligning dykkede økonomien i euroområdet med 3,8 pct. i første kvartal. Og for nylig viste tal, at det norske bruttonationalprodukt faldt med 1,9 pct. i de første tre måneder i 2020.

Alligevel advarer Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen med at være for optimistisk på svenskernes vegne. Han peger på det svenske arbejdsmarked som en advarsel om, at svensk økonomi går mod mørkere tider.

»Udviklingen på arbejdsmarkedet taler sit tydelige sprog om, at Sverige også er ramt af coronakrisen. Antallet af nyledige er steget med 110.000 siden midten af marts, ligesom antallet af fyringsvarslinger er steget markant. Endvidere er omkring 300.000 personer ramt af midlertidig hjemsendelse fra arbejdet,« siger han.

Også Kim Blindbæk ser pessimistisk på svensk økonomis fremtid.

»Den økonomiske vækst i første kvartal ændrer ikke på, at den svenske økonomi vil blive hårdt ramt af virusudbruddet. De svenske aktivitetsindeks peger i øjeblikket mod, at Sverige er på vej ind i en dyb recession,« siger han og fortsætter:

»Overordnet set forventer vi, at den svenske økonomi kun vil klare sig marginalt bedst i det skandinaviske kapløb i år.«

BRANCHENYT
Læs også