Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Rapport: Først efter 2021 vil USA's økonomi indhente det tabte

En fuldstændig genopretning af USA's økonomi kommer til at tage lang tid, forudser Kongressens budgetkontor.

Corona rammer verden
Først efter 2021 vil USA's bruttonationalprodukt være oppe på samme niveau som i begyndelsen af dette år, før coronaudbruddet ramte, estimerer CBO. Foto: Reuters/Carlo Allegri.

USA's økonomi vil først begynde at vokse igen i anden halvdel af 2020 efter et første halvår med en historisk stor nedgang som følge af nedlukninger for at bremse spredning af coronavirus.

Det skønner Kongressens uafhængige budgetkontor, CBO, i en opdateret prognose tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I indeværende kvartal forventer CBO et fald i den økonomiske vækst på 11 procent sammenlignet med andet kvartal i 2019.

Omregnet til hele året svarer det til en nedgang i bruttonationalproduktet på over 37 procent. Men så galt går det ikke. En del af det tabte vil ifølge CBO blive indhentet i tredje og fjerde kvartal.

Men først efter 2021 vil USA's bruttonationalprodukt være oppe på samme niveau som i begyndelsen af dette år, før coronaudbruddet ramte, estimerer CBO.

Alene det forhold, at der er stadig er påbud om at holde fysisk afstand til andre personer, lægger ifølge rapporten låg på den økonomiske aktivitet.

Ikke siden den store depression i 1930'erne har USA oplevet en økonomisk krise som den nuværende. I april mistede over 20 millioner mennesker deres job, og arbejdsløshedsprocenten steg til 14,7 procent fra 4,4 procent i marts.

CBO forventer, at arbejdsløsheden vil ramme en top i tredje kvartal med 15,8 procent. Derefter begynder den at falde. Men selv i fjerde kvartal af 2021 vil ledigheden være forholdsvis høj med 8,6 procent, skønner CBO.

Økonomiske nøgletal for de seneste måneder har desuden vist, at salget af boliger i USA nærmest er kollapset, mens forbrugerne er blevet mere pessimistiske og derfor bruger færre penge.

De dystre udsigter kommer også til at påvirke danske virksomheder, lyder det i en kommentar fra Dansk Industri (DI) til CBO-rapporten.

- Amerikansk økonomi er sendt helt i knæ af coronakrisen. Den økonomiske aktivitet falder i et tempo, der er helt uvirkeligt. Det er meget voldsomt at se verdens førende økonomi skrumpe med over ti procent på blot et enkelt kvartal, udtaler Allan Sørensen, der er cheføkonom i DI.

- Den faldende aktivitet i USA trækker væksten ned i resten af verden og vil samtidig føre til en kraftig svækkelse af dansk eksport, forudser han.

BRANCHENYT
Læs også