Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nødråb fra verdensberømt by: Selv duerne er forsvundet

Tidligere kæmpede man mod overturisme – nu savner man de besøgende.

Corona rammer verden
Det kan vare meget længe, før turisterne vender tilbage i fuldt omfang til Markuspladsen i Venedig. Foto: Manuel Silvestri/Reuters

Der er fredeligt på Markuspladsen i Venedig. Tidligere var pladsen fyldt med mennesker – primært turister – men nu er selv duerne forsvundet.

For hvorfor skulle de slå sig ned der, når der ikke er nogen turister til at fodre dem?

Med omkring 60.000 besøgende hver dag året rundt var Venedig en af verdens mest populære turistdestinationer. I de senere år har Venedig indført flere tiltag i kampen mod overturisme, men nu har coronakrisen jaget turisterne bort i sådan en grad, at mange af byens indbyggere gerne ser dem vende tilbage.

»Uden turisterne er Venedig en død by,« siger Mauro Sambo, der har været gondoliere siden 1975, til Børsen i Norge.

På Canal Grande, der er kanalbyens hovedtrafikåre, bliver den øredøvende stilhed kun forstyrret af nogle få vandbusser. Langs kanalerne er alt lukket. Hoteller og kulturbygninger har skodder for vinduerne.

Turismen udgør 13 pct. af italiensk økonomi, og det kan vare meget længe, før turisterne vender tilbage i fuldt omfang. Venedig er dog i endnu højere grad end resten af landet afhængig af turisme.

65 pct. af byens befolkning er beskæftiget med turisme.

»Byens økonomi er baseret på turisme. Muligvis er det en fejl, men vi har ikke noget valg. Uden turisme klarer vi os ikke,« lyder det fra Enrico Facchetti, en tidligere guldsmed, til borsen.no.

Ud over coronakrisen har Venedig også i den seneste tid kæmpet med eftervirkningerne fra oversvømmelser, der medførte skader for millioner.

Oversvømmelserne, der ramte byen i november i form af en tidevandsbølge, var de værste i byen i mere end 50 år.

Tidevandet toppede ved 187 cm over dagligt vande og oversvømmede over 60 pct. af det historiske centrum i den italienske by.

BRANCHENYT
Læs også