Serier

Økonomer om dansk detailsalg: Forventer vi har set det værste for nu

Corona rammer verden
Detailsalget i Danmark er steget en smule i april måned.
Foto: Charlotte de la Fuente Foto: Charlotte de la Fuente

Det danske detailsalg steg med 0,4 pct. i april sammenlignet med marts, og selv om stigningen er begrænset, kommer den ovenpå et rekordstort fald i marts.

Det vidner om spirende optimisme, vurderer en række cheføkonomer.

- De seneste måneder har gjort ekstremt ondt på mange danske butikker, men vi glæder os over, at det rekordstore fald i marts ikke blev udbygget i april. Vi forventer, at vi har set det værste for nu, hvor der med genåbning på menuen er udsigt til pæn stigning i detailsalget herfra, skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar til dagens danske nøgletal.

Troels Kromand Danielsen, der er cheføkonom hos Nykredit, lægger i en kommentar vægt på, at fremtidsudsigterne også ser lysere ud.

- Udsigterne for detailsalget i maj er lidt bedre, men mange butikker lider stadig under et svagt salg. De foreløbige konjunkturbarometre for maj peger på, at detailbutikkerne ikke er så pessimistiske i maj som i marts, og det skyldes formentlig større vished om, at genåbningen kan fortsætte.

Begge cheføkonomer fremhæver, at der er en risiko for, at den økonomiske nedtur udløst af coronakrisen sætter sig i lysten til at forbruge.

- I det tilfælde taler vi også om langt værre krise i dansk økonomi, som bliver af langvarig karakter. Sidste år udgjorde privatforbruget knap halvdelen af dansk BNP, og risikoen for et permanent lavere forbrug er bestemt til stede, vurderer Jeppe Juul Borre.

Selv om fortsat usikkerhed kan få de danske forbrugere til at lade pengene stå på kontoen, har de udvist forbrugslyst, og det er godt nyt.

- Forbrugerne er bevidste om, at de denne gang går krisen i møde væsentligt bedre polstret end tidligere kriser. Det så vi tydeligt med forbrugertilliden i sidste uge. Og det er værd at holde fast i. Det giver håb om, at de forholdsvist hurtigt kan få lysten til at forbruge tilbage, og det er essentielt for at få dansk økonomi på fode igen, forklarer Troels Kromand Danielsen.

BRANCHENYT
Læs også