• Opdateret 27/05/2020 kl. 09:52
Økonomi

Ny rapport: Hjælpepakkens største tilskudsordning er næsten ikke blevet brugt

Der blev afsat 65,3 mia. kr. til at dække virksomhedernes faste omkostninger. Kun 0,6 mia. kr. er trukket per den 18. maj, viser rapporten fra statens tre uafhængige eksperter.

Artiklens øverste billede
Hjælpepakkerne har i følge Finansministeriet holdt hånden under 259.000 jobs indtil nu. Men ordningen der kompenserer virksomhederne for deres faste udgifter er stort set ikke blevet brugt. . (Camilla Stephan/POLFOTO/Arkiv)

Mens virksomhederne og selvstændige har trukket godt på deres to ordninger, der giver lønkompensation, så er ordningen målrettet virksomhedernes faste omkostninger stort ikke blevet brugt.

Det viser rapporten fra statens tre uafhængige økonomiske eksperter, professorerne Torben M. Andersen, Michael Svarer og Philipp Schröder. 

Således er der kun per den 18 . maj trukket 0,6 mia. kr. i ordningen, der kompenserer virksomhederne for deres faste omkostninger. I alt var der afsat 65,3 mia. kr. til ordningen.

Til sammenligning er der ifølge rapporten blevet trukket 8,3 mia. kr. ud af lønkompensationsordningens ramme på 10,2 mia. kr. Selvstændige og freelancere har trukket 3,4 mia. kr. ud deres ramme på 14,1 mia. kr.

Dertil er ordningen »forbundet med tydelige incitamentsproblemer,« skriver de tre professorer.

Ordningen hæmmer »i et vist omfang virksomhedernes incitament til at holde aktiviteten oppe, afvikle omkostninger og i det hele taget omstille sig for at øge omsætningen under coronakrisen,« skriver de.

»Det hæmmer selvstændiges incitament til at øge omsætningen og øger incitamentet til at udskyde fakturering, så omsætningsfaldet kommer ned under 30 pct. i de relevante måneder,« fortsætter de.

I ordningen kan virksomheder få godtgjort dokumenterbare faste omkostninger, herunder f.eks. husleje, renteudgifter og uopsigelige kontraktbundne udgifter i en periode (f.eks. leasing), hvis virksomhederne har en stor omsætningsnedgang.

Andelen af de faste omkostninger, der kompenseres, følger omsætningsnedgangen.

I midten af maj var der blevet udbetalt støtte til knap 3.600 ansøgere i kompensationsordningen - dog var mange mindre virksomheder kommet først i køen. Den 18. maj var ca. 80 pct. af de indgivne ansøgninger blevet behandlet.

Opgørelsen er dog trukket to dage, inden politikerne besluttede at gøre det nemmere at få pengene ved at lave straksudbetaling på ordningen

Finansministeriet beregnede tirsdag, at de to lønkompensationsordninger holder hånden under 259.000 jobs.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.