Økonomi

Coronakrisen har sendt ledigheden op på det højeste niveau i syv år

Ledigheden steg fra marts til april, så den i april nåede op på 5,4 pct.

Foto: Peter Hove Olesen

Coronakrisen har ramt det danske arbejdsmarked hårdere, end finanskrisen på noget tidspunkt gjorde. I april steg bruttoledigheden med 35.500 personer, hvilket fik ledigheden til at stige til 5,4 pct. i april.

Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Ledigheden nåede i april dermed op på det højeste niveau i syv år, og det er ikke på det eneste område, at dagens tal skriver sig ind i historiebøgerne. Til sammenligning steg ledigheden i en enkelt måned under finanskrisen nemlig aldrig med mere end 11.900 personerne.

»Vi er altså vidne til, at ledigheden stiger med en hastighed, der er langt større end det, vi så under finanskrisen. Det er skræmmende og nedslående læsning, der viser, at viruskrisen har ramt arbejdsmarkedet med historisk styrke,« skriver Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Den samlede bruttoledighed nåede i april op på 152.800, og i Dansk Erhverv peger man på, at tallet kunne have været værre, hvis det ikke havde været for de hjælpepakker, som fra politisk side blev spændt ud under det danske erhvervsliv i forbindelse med nedlukningen af det danske samfund.

»Hvis det ikke havde været for hjælpepakkerne, så kunne ledigheden herhjemme snildt være steget til 15 pct. af arbejdsstyrken. Det ville i så fald have været den højeste ledighed siden Anden Verdenskrig,« vurderer Tore Stramer.

I Danske Bank peger man på, at den store stigning kun udgør »toppen af isbjerget«, da de mange danskere, som er blevet sendt hjem med løn, og selvstændige, som har holdt deres forretninger lukket, men ikke meldt sig arbejdsløse, ikke er en del af dagens tal.

»Vi har ikke set toppen af arbejdsløsheden endnu, selv om tendensen har været lidt for nedadgående de seneste uger. Mange er formentlig blevet opsagt i marts og april med virkning fra maj eller juni, og når løntilskudsordningen udløber i august, må man regne med, at der kommer en ny stor bølge af arbejdsløse,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Samme melding kommer fra Arbejdernes Landsbank.

»Vi ser desværre en stor sandsynlighed for, at vi langt fra er færdige endnu.  De nyeste tal fra beskæftigelsesministeriet viser, at ledigheden siden den 9. marts er steget med over 46.000. Dertil har mange danskere opsigelsesvarsler, der varer nogle måneder, og vi forventer derfor, at flere vil stille sig i ledighedskøen første juni og første juli,« skriver Anders Christian Overvad, der er økonom i Arbejdernes Landsbank.

BRANCHENYT
Læs også