USA's centralbank fastholder lav rente: »Vejen frem er meget usikker«

Markederne følger med spænding budskaberne fra Fed-chefen, Jerome Powell, herunder de første prognoser siden starten af coronakrisen.

Federal Reserve-chef Jerome Powell. Foto: Kevin Lamarque/Reuters.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag aften dansk tid som ventet besluttet at holde renten i ro efter sit seneste 2-dages møde.

Dermed ligger Federal Reserves ledende rente fortsat i intervallet 0,0 og 0,25 pct.

»Den aktuelle sundhedskrise vil kaste en skygge over de økonomiske aktiviteter, ansættelserne og inflationen i den nærmeste fremtid og udgør en betydelig risiko for økonomien på mellemlang sigt. I lyset af den udvikling, har komiteen besluttet at fastholde renten,« skriver Federal Reserve.

Centralbanken forventer at fastholde intervallet, indtil »at økonomien med sikkerhed har overkommet situationen og er på vej til at indfri sine høje mål for arbejdsstyrken og prisstabiliteten.«

Mere spænding er der om Jerome Powells forventninger til økonomien herunder, om banken er rede til at åbne værktøjskassen på vid gab og bruge diverse midler til at få den amerikanske økonomi bedst gennem coronakrisen.

For at besvare det i den rækkefølge, så forudser formanden for centralbanken, at USA’s bnp vil falde med 6,5 pct. i 2020, og at arbejdsløsheden vil forblive på et højt niveau frem mod årets udgang. 9,3 pct. lyder prognosen, hvilket skal sammenholdes med de 13,3 pct., som coronakrisen har medført på arbejdsløshedskontoen i maj.

I sin tale onsdag aften understreger Jerome Powell derfor, at Federal Reserve vil fortsætte sin aggressive politik for at give den amerikanske økonomi mest muligt rygstød og i de kommende uger vil diskutere, om det er nødvendigt at hive værktøjerne fra finanskrisen frem.

»Vejen frem er meget usikker, så vi vil fortsætte med at holde befolkningen opdateret. Vi venter på at lære mere om påvirkningen, efterhånden som samfundet genåbner i de kommende måneder,« lyder det fra Jerome Powell.

Da coronakrisen for alvor ramte den vestlige verden i marts, sænkede Federal Reserve den ledende rente med 0,5 pct. Det var den første ændring uden for et ordinært rentemøde siden finanskrisen i 2008. Siden fulgte en dobbelt så stor rentesænkning, en udmelding om ubegrænsede opkøb, et øget omfang af værdipapirer og alskens andre tiltag.

Det har alt sammen bidraget til at holde aktiemarkederne i ro, vurderer cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

»I den nuværende situation er det kunsten at vise, at der er styr på situationen uden behov for yderligere større pengepolitiske tiltag for nu. Hvis centralbanken for alvor åbner døren for negative renter, vil det signalere, at situationen er værre end antaget. Omvendt kan indikationer om snarlige renteforhøjelser sætte gang i uhensigtsmæssige markedsbevægelser,« skriver Jeppe Juul Borre i en analyse i forlængelse af udmeldingen fra Jerome Powell.

BRANCHENYT
Læs også