Økonomi

Økonom: Hjælpepakke vil løfte væksten mærkbart i 2020 og 2021

Nattens politisk aftale om en lang række initiativer, der skal hjælpe økonomien om på den anden side af koronakrisen, kan gøre en mærkbar forskel for den samlede vækst.

Det vurderer Danske Banks cheføkonom, Las Olsen.

Største punkt i pakken er udbetaling af indefrosne feriepenge, hvor 60 pct. af pengene efter aftalen skal udbetales senest til oktober.

- Det bliver en udbetaling efter skat på cirka 1,5 pct. af BNP, og selv om det måske kun er halvdelen, der bliver omsat til forbrug, så vil det gøre en mærkbar forskel for den samlede vækst, skriver Las Olsen.

Det vil ifølge cheføkonomen dog ikke ændre på, at 2020 bliver et år med markant økonomisk tilbagegang alt i alt, men det vil gøre tilbagegangen mindre, og måske især fremgangen i 2021 større.

Las Olsen fremhæver, at ingen ved, præcis hvor meget stimulans til økonomien, der er brug for.

- Lige nu er risikoen for en skadelig overophedning efter vores mening ikke særlig stor, og vi er så ikke bekymrede for, at pakken skal føre til for eksempel større rentestigninger eller for dårlig konkurrenceevne, heller ikke hvis politikerne skulle beslutte sig for at udbetale resten af feriepengene, skriver Las Olsen.

For de offentlige finanser kan det ligne en genial løsning med feriepengene, for det vil ifølge cheføkonomen ikke optræde som en udgift, tværtimod kommer der skatteindtægter fra udbetalingen.

Der er dog den hage, at det er skat, der ellers ville være kommet senere, og med renter.

Yderligere er det besluttet, at udbetalingen nu ikke skal føre til modregning i offentlige ydelser, og derfor ligner det ifølge Las Olsen alligevel, at udbetalingen ender som en udgift for staten.

BRANCHENYT
Læs også