Økonomi

Nationalbanken: Hjælpepakker og lave renter holder hånden under boligmarkedet

Boligmarkedet vil formentlig opleve et begrænset prisfald i 2020. Prisniveauet forventes genoprettet i 2021, fremgår det af Nationalbankens nye analyse.

Boligmarkedet er tilbage på niveauet fra før krisen, mener Nationalbanken.

Danske boligejere har knap så meget at frygte. For i disse dage offentliggøres den ene knap så negative boligprognose efter den anden.

Onsdag er turen kommet til Nationalbanken, som har analyseret dansk økonomi, herunder boligmarkedet.

»Hjælpepakker og fortsat lave renter holder hånden under efterspørgslen. Prisfaldet bliver derfor formentlig begrænset i 2020. Prisniveauet skønnes genoprettet i løbet af 2021, efterhånden som tilliden og indkomsterne vender tilbage,« skriver Nationalbanken i sin analyse.

Nationalbanken forventer, at huspriserne vil falde med 2,3 pct. i 2020, men stige med 2 pct. i 2021 og med ikke mindre end 5,4 pct. i 2022.

Selvom der er udsigt til prisfald i år, er der meget at smile over for boligejerne, mener Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.

»Eftersom Nationalbanken lægger op til markante husprisstigninger i både 2021 og 2022, er prognosen en god nyhed for boligejerne. Under den seneste krise på boligmarkedet faldt boligpriserne i næsten 5,5 år i træk, og der er dermed lagt op til en helt anden varighed af krisen denne gang,« skriver hun i en kommentar.

Handelsaktiviten af boliger faldt ifølge Nationalbanken »markant«, da coronakrisen satte ind i marts. Det førte til tilbageholdenhed og faldende priser. Men siden er handelsaktiviteten gradvist steget og er nu tilbage på niveauet fra før, store dele af Danmark blev lukket.

Nationalbanken hæfter sig ved, at størstedelen af de danske boliger er relativt lavt belånte, og at kun en lille del af boligejerne er beskæftiget i de brancher, der er særlig hårdt ramt af coronakrisen.

»Desuden tyder det på, at boligejere med høje belåningsgrader foreløbig ikke er de mest eksponerede for potentielle prisfald. Modsat finanskrisen er udviklingen på boligmarkedet ikke drivende for den aktuelle makroøkonomiske udvikling,« står der i Nationalbankens analyse.

Nationalbankens prognose for boligmarkedet lægger sig mellem regeringen og vismændenes prognoser. Vismændene er mest optimistisk på boligmarkedets vegne, og dermed skal boligejerne altså håbe, at vismændene er bedst til at forudsige fremtiden.

BRANCHENYT
Læs også