Kommer der en anden bølge med corona? Storinvestor tvivler på det
Det mest sandsynlige scenarie er, at verden undgår nye nedlukninger, lyder det fra cheføkonomen i kapitalforvalteren BNY Mellon Investment Management.
Det værste er ovre for verdensøkonomien, efter at den nye coronavirus og nedlukninger sendte den ud i et voldsomt dyk. Sundhedsvæsenerne rundt om i verden er rustet til at håndtere nye udbrud, der kommer derfor ikke en stor anden smittebølge, som vil føre til en ny runde af nedlukninger.
Sådan lyder det mest sandsynlige scenarie i en opdateret prognose for økonomien fra den store kapitalforvalter BNY Mellon Investment Management, der med 11.950 mia. kr. under forvaltningen, hører til i den helt tunge vægtklasse.
»En anden bølge af covid-19 er stadig en bekymring for mange, både på menneskeligt og økonomisk plan. Vi tror dog ikke, det vil være det mest sandsynlige scenario,« skriver Shamik Dhar, der er cheføkonom i BNY Mellon Investment Management.
BNY Mellon Investment Management gav i slutningen af april sit bud på, hvor sandsynligt de forskellige økonomiske scenarier var. I de forskellige scenarier bliver der leget med bogstaver for at illustrere, hvordan økonomien kommer til at udvikle sig. Dengang mente kapitalforvalteren, at sandsynligheden for, at det endte med en V-formet udvikling, lå på 35 pct.
Den samme sandsynlighed var der på dette tidspunkt for en U-formet udvikling, mens kapitalforvalteren så en sandsynlighed for en L-formet udvikling på 20 pct. Endelig opererede BNY Mellon Investment Management med en sandsynlighed på 10 pct. for et scenarie, som ikke passede med et formen på et bogstav.
Med den nye prognose er der nu 50 pct. sandsynlighed for, at det værste er ovre for økonomien, og at den økonomiske udvikling ender med at ligne et V. Det vil betyde, at den globale økonomi kommer op på niveauet fra tiden inden coronavirussen, når vi er halvvejs igennem 2021.
Omvendt er der nu kun 30 pct. sandsynlighed for et scenarie, hvor de økonomiske kurver tegner et U eller W. Her er økonomien først nået op på samme niveau som inden coronakrisen i anden halvdel af 2021, og i dette scenarie vil der komme så meget uro på finansmarkederne, at bunden først bliver nået i midten af 2021.
»Fornyet svaghed fra allerede udsatte økonomier og usikkerhed vil føre til en periode med salg på finansmarkederne, og denne periode vil vare længere end det, vi oplevede i februar og marts,« skriver Shamik Dhar, der vurderer, at aktiemarkederne i dette scenarie vil nå ned på samme niveauer som i marts.