Økonomi

Storbritannien er på vej mod værste krise i 300 år

Den britiske økonomi er skrumpet med næsten en fjerdedel under coronakrisen, viser nye tal. Og udsigterne ser også dunkle ud. Den britiske økonomi kan være på vej mod værste økonomiske krise i 300 år.

Artiklens øverste billede
Coronakrisen har ramt den britiske økonomi hårdt. Her ses det finansielle knudepunkt City i London. Arkivfoto: AP/Monika Skolimowska.

Storbritanniens økonomi har lidt hårdt under coronakrisen. Selv om økonomien så småt er begyndt at genvinde momentum, er der stadig alenlangt til økonomiens størrelse før coronakrisen.

Ifølge nye tal fra det britiske statistikkontor Office for National Statistics er den britiske økonomi skrumpet med 24,5 pct. fra februar til maj – selv om maj endda bød på en fremgang på 1,8 pct.

»Den britiske økonomi er i gang med en gradvis genåbning. I april var nedlukningerne allermest omfattende, og det ramte den økonomiske vækst voldsomt hårdt. Selvom økonomien vokser igen, er der fortsat udsigt til en massiv negativ vækst i andet kvartal,« siger Kim Blindbæk seniorøkonom i Sydbank.

Stigningen i bruttonationalproduktet (bnp) på 1,8 pct. i maj kommer efter to måneder, hvor den britiske økonomi blev sendt i dørken. Som følge af corona-pandemien skrumpede den økonomien med næsten 7 pct. i marts og hele 20,3 pct. i april.

Samtidig er stigningen på 1,8 pct. en mindre skuffelse. Ifølge The Guardian havde økonomerne forventet, at Storbritanniens økonomi ville vokse med op til 5,5 pct. i maj.

Og de mørke skyer hviler stadig tungt over briternes økonomi.

Bank of England forventer, at økonomien samlet vil falde med hele 25 pct. i andet kvartal - og sortsynet stopper ikke her.

Office for Budget Responsibility (OBR), der er Storbritanniens pendant til De Økonomiske Råd herhjemme, forudser i en ny prognose, at den britiske økonomi kan falde mellem 10-14 pct. i år, hvilket vil gøre coronakrisen til den til den værste recession i 300 år.

Hos Sydbank er man heller ikke al for optimistisk på briternes vegne.

»Privatforbruget vil i den kommende tid være negativt påvirket af reglerne om social distancering. Vi har desuden set, at flere regioner i Storbritannien fortsat kæmper med at få styr på smitten,« siger Kim Blindbæk.

Sydbank forventer, at den britiske økonomi vil komme ud af 2020 med et fald på 7 pct.

Til sammenligning skønner EU-Kommissionen i sin seneste prognose, at Storbritanniens økonomi vil skrumpe med 9,7 pct. i år, mens verdens største kreditvurderingsbureau Moody’s Investors Services forudser et fald på mere end 10 pct.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.