Økonomi

Amerikansk storbank er i vildrede om økonomien: »Det, der sker i verden, er uden fortilfælde«

Den amerikanske storbank JP Morgan opererer med hele fem scenarier for, hvordan den amerikanske økonomi vil udvikle sig.

James Dimon, adm. direktør for JPMorgan Chase. Foto: AP/Kevin Wolf

Hvordan udvikler den amerikanske økonomi sig i den kommende tid? Normalt har JPMorgan Chase med topchef Jamie Dimon i spidsen en god idé om, hvilken vej økonomien udvikler sig, da storbanken bl.a. på den ene eller anden måde er i kontakt med halvdelen af de amerikanske husholdninger.

Men sådan er det ikke i øjeblikket, skriver amerikanske CNBC.

»Vi ved det simpelthen ikke, og det er faktisk spild af tid at gætte på, hvordan det går. Udsigterne for økonomien er meget mere grumsede, end de var i maj og juni, og det skal man være forberedt på,« siger Jamie Dimon, der har været topchef i JP Morgan Chase siden 2005.

Banken har fem scenarier for, hvordan den amerikanske økonomi vil udvikle sig, efter at den tidligere på året endte i en recession. Og der er et stort spænd mellem yderpunkterne.

Én af de ting, der i JP Morgan Chase har skabt forvirring over, hvilken retning verdens største økonomi udvikler sig i den kommende tid, er, at restancer og nedskrivninger på udlån normalt stiger under recessioner, mens huspriserne falder.

»Intet af dette holder i denne omgang,« siger Jamie Dimon.

I stedet er amerikanernes opsparingslyst steget, og det samme er indkomsterne og huspriserne, lyder det fra Jamie Dimon.

»Vi kommer til at se effekten af denne recession. Den kommer bare ikke med det samme på grund af al den stimuli,« lyder det fra Jamie Dimon med henvisning til de store sikkerhedsnet, som staten og Federal Reserve har spændt ud under den amerikanske økonomi.

På trods af dette er JP Morgan Chase blevet mere pessimistisk. I det, som banken betegner som det mest sandsynlige scenarie, vil arbejdsløsheden ende på 10,9 pct. ved årets udgang. I april ventede storbanken, at tallet ville ligge på 6,6 pct.

I det mest pessimistisk scenarie, hvor coronavirussen fører til nye nedlukninger i løbet af efteråret, vil arbejdsløsheden kunne nå op på 23 pct.

»Begrebet uden fortilfælde bliver sjældent brugt rigtigt. Men denne gang bliver det brugt rigtigt. Det, der sker i verden, er uden fortilfælde, og coronavirussen er den primære årsag,« siger Jamie Dimon.

Læs også
Top job