Økonomi

Svensk økonomi styrtdykker mere end ventet

Den svenske økonomi skrumpede med mere end 8 pct. i årets andet kvartal, viser nye tal.

Den svenske økonomi er som mange andre lande ramt hårdt af coronakrisen. Arkivfoto: Jonathan Nackstrand/AFP .

Den svenske økonomi er nu for alvor begyndt at vise den voldsomme effekt af coronakrisen.

Sveriges bruttonationalprodukt (bnp) styrtdykkede med hele 8,6 pct. i årets andet kvartal, hvilket er mere end ventet.

Det viser nye tal fra Statistiska Centralbyrån, der er den officielle svenske statistikmyndighed.

Ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg, var økonomernes forventning, at den svenske økonomi ville skrumpe med 7,4 pct. i månederne april, maj og juni.

»Det var værre end ventet. Men den svenske økonomi er meget afhængig af globale konjunkturer, fordi de har en stor industrieksport i form af bl.a. bilindustrien, som er meget hårdt ramt,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Samtidig peger han på, at der kan være et efterslæb i forhold til første kvartal, hvor den svenske økonomi kom igennem coronakrisens indledende fase med skinnet på næsen.

Her faldt den svenske økonomi kun med 0,3 pct., mens økonomien i euroområdet til sammenligning faldt med 3,6 pct. i årets første tre måneder.

I forhold til andet kvartal klarer svenskerne sig dog stadig bedre end resten af euroområdet, hvor økonomien i samme periode har oplevet et fald på 12,1 pct.

Sverige har gennem coronapandemien valgt at følge en mere lempelig kurs i modsætning til både de øvrige skandinaviske lande og resten af Europa, som har været lukket ned i stor stil.

F.eks. har butikker, caféer og restauranter i høj grad stadig holdt åbent under krisen, men det har tilsyneladende ikke haft den ventede positive effekt på økonomien, mener Las Olsen.

»Økonomien har alligevel reageret negativt, fordi svenskerne til dels har holdt sig væk fra restauranter og butikker, selvom de har haft åbent,« siger han.

Hos Danske Bank forventer man, at den svenske økonomi i løbet af efteråret vil se en markant fremgang, selvom det er mere end tvivlsomt, om økonomien i løbet af i år vil finde tilbage til samme niveau som før coronakrisen.

»Der kommer en kraftig genopretning i andet halvår, hvor den svenske økonomi vil indhente det meste af det tabte. Allerede i juni gik det allerede meget bedre, viser tallene. Men vi kommer ikke hele vejen tilbage til udgangspunktet,« siger Las Olsen.

BRANCHENYT
Læs også