Økonomi

Med knap 1,2 mio. falder antallet af nytilmeldte ledige igen i USA

Antallet af nye ledige på det amerikanske arbejdsmarked ligger dog fortsat på et meget højt niveau.

Personer, der opsøger Arbejdsministeriets kontor i New York, bliver her med henvisning til risikoen for smittespredning afvist ved døren og får i stedet udleveret en folder, der forklarer, hvordan de kan melde sig ledige via nettet. Foto: AP/ John Minchillo
USA

Bølgen af nytilmeldte ledige fortsætter med at rulle ind over den amerikanske økonomi. I sidste uge søgte 1.186.000 amerikanere om understøttelse som følge af ledighed.

Det viser netop offentliggjorte tal fra US Department of Labor.

Forventningen lå på 1.423.000 nytilmeldte ledige, så tallet er væsentligt lavere end frygtet.

Det er den 20. uge i træk med over 1 mio. nytilmeldte ledige siden coronakrisen for alvor ramte USA.

Ugen før lå antallet af nytilmeldte ledige på 1.434.000 amerikanere.

»I sidste uge stillede godt 1,1 millioner amerikanere sig i ledighedskøen, mens antallet af genansøgninger for to uger siden lå på 16 millioner. De gentagne ansøgninger ligger dog i realiteten højere, fordi tallet ikke medtager ledige selvstændige, der almindeligvis ikke har adgang til understøttelse, men som ekstraordinært har fået det,« skriver senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank i en kommentar.

Det nye tal for uge 31 viser, at det samlede antal ledige på understøttelse falder en smule.

»Samlet set er der omtrent 29 millioner amerikanere, der stadig modtager ledighedsunderstøttelse i USA. Det er lidt lavere end tidligere, men stadig et ekstremt højt tal. Det er et tegn på, at den økonomiske genopretning ikke rigtigt har fået så godt fat, hvilket primært skyldes, at USA stadig ikke har fået styr på coronavirussen i en række store stater. Det lægger en dæmper på den økonomiske aktivitet, både på grund af restriktioner, og fordi folk af egen fri vilje vælger at blive hjemme for at undgå at blive syge,« lyder det fra Mikael Olai Milhøj.

Med det seneste tal for nytilmeldte ledige har over 55 mio. amerikanere været ramt af ledighed siden krisen begyndte.

»Antallet af nye ledige i USA falder til laveste niveau i de 20 uger coronakrisen indtil videre har varet. Det er dog alt for tidligt, at glæde sig over udviklingen i USA. Der bliver stadig udfyldt næsten dobbelt så mange ledighedserklæringer som under de værste uger af finanskrisen. Næsten hver tredje amerikaner har været ramt af ledighed under coronakrisen. I løbet af de seneste 20 uger har over 55 millioner amerikanere udfyldt en ledighedserklæring,« skriver cheføkonom Allan Sørensen fra DI i sin kommentar til tallene.

Tallene over fortsatte ledighedstilmeldinger dækker over forrige uge, mens nye ledighedstilmeldinger dækker sidste uge.

»I morgen (fredag, red.) lander den nye beskæftigelsesrapport, hvor det forventes, at beskæftigelsen i juli steg med 1,5 mio. Samtidig ventes arbejdsløsheden at falde til 10,5 pct. mod 11,1 pct. i juni. Mens en sprække af lys er potentialet for et lille fald i arbejdsløsheden, så er det store mørke, at vi formentlig fortsat taler om en to-cifret arbejdsløshed,« siger cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

BRANCHENYT
Læs også