Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Første fremgang til industrien siden starten på corona

For første gang under coronakrisen viser den danske industriproduktion fremgang, da industriproduktionen steg med 4,0 pct. i juni i forhold til måneden før.

Det viser det danske nøgletal fra Danmarks Statistik fredag morgen.

Dermed bliver lyset for enden af tunnelen stærkere. Det vurderer Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Vi havde forventet at se fornyet fremgang for industrien, når den værste storm var overstået. Det bekræfter dagens tal heldigvis fuldt ud, hvor vi hele tiden har set, at bunden blev nået i maj, skriver han i en kommentar.

- Fremgangen i de hårde nøgletal for industrien i juni bliver desuden forlænget af mere bløde nøgletal for juli, hvor industrivirksomhederne oplever øget ordrebeholdning og stærkere forventninger til fremtiden. Det bidrager til den forsigtige optimisme, tilføjer han.

Samlet er industriproduktionen faldet med 5,1 pct. i andet kvartal 2020, og dermed må konklusionen være, at dansk industri har klaret sig gennem coronakrisen bedre end så mange andre.

Det vurderer cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank i en kommentar.

- Det skyldes ikke mindst sammensætningen, for det her har virkelig været et godt tidspunkt at have en stor medicinalindustri frem for eksempelvis en stor bilindustri, og derfor dækker tallene også over, at en del virksomheder inden for udsatte brancher faktisk har oplevet store problemer, skriver han.

Der er dog stadig en klar risiko for, at større industrivirksomheder kommer under pres i de kommende måneder, advarer Las Olsen.

- Godt nok er opsvinget også i gang på vores eksportmarkeder, men der er lidt store indkomsttab rundt omkring i verden, og det kan ramme efterspørgslen. Indtil videre ser det dog ikke ud til, at ordrebøgerne er meget tyndere end normalt.

BRANCHENYT
Læs også