Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danmark/økonomer: Glædeligt med eksportfremgang men på billig baggrund

Corona rammer verden
Medicin og medicinsk udstyr har især været med til at trække eksporten op. Foto: Michael Nagle

Den danske eksport fortsætter fremgangen efter et par hårde måneder. Eksporten steg i juni steg 2,2 pct. efter en stigning i maj på godt 3,7 pct.

- Fremgangen i eksporten er enormt glædelig, og man skal ikke lade sig kimse af dens betydning for dansk økonomi. Men det er samtidig vigtigt at holde begge ben på jorden midt i begejstringen, da stigningen altså sker på en lidt billig baggrund.

- Eksporten bragede ned i den første del af coronakrisen, så de seneste to måneders stigning sker altså fra et lavt udgangspunkt, forklarer Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, påpeger også, at eksporten stadig er fire-fem pct. lavere end før coronakrisen.

- Det er især eksporten til de andre EU-lande og Storbritannien, der er ramt af krisen, og det skyldes blandt andet de store problemer, der har været i de landes egen industri.

- Mange danske virksomheder er underleverandører til for eksempel bilindustrien, der har været hårdt ramt af nedlukning, men nu går det stille og roligt fremad igen. Uden for EU har eksporten fra Danmark knap nok været ramt, ikke mindst fordi det fortsat går godt for medicinaleksporten, skriver Las Olsen i en kommentar.

Den danske eksport har i sammenligning med mange andre landes eksport klaret sig relativt godt under coronakrisen, og det skyldes, at der især eksporteres medicin og medicinsk udstyr.

Men selv om dagens danske nøgletal ser gode ud, er der stadig usikkerhed fremadrettet.

- Vi er bekymrede for, at der kan komme et efterspil i form af lavere efterspørgsel efter danske varer, fordi den dybe krise i for eksempel Sydeuropa har ramt købekraften dér, men indtil videre ser det altså ganske fornuftigt ud - også med meldingerne om beholdningen af eksportordrer, siger Las Olsen.

BRANCHENYT
Læs også