Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Rusland begynder vaccineproduktion om ’få uger’ – Putins datter har allerede fået

En ny vaccine mod coronavirus er nu godkendt af myndighederne i Rusland, oplyser Putin. Masseproduktion begynder snart – men eksperter er skeptiske.

Der er over 100 forskningsprojekter i gang verden over for at finde en vaccine mod coronavirus. Nu gør Rusland klar til at kunne masseproducere den første, ifølge Vladimir Putin. Foto: Bing Guan/Reuters

Alene en mistanke om, at et medicinalselskab var på vej med en effektiv vaccine mod coronavirus og covid-19 har de seneste måneder kunnet få aktiekurser til at skyde i vejret. Men nu har Rusland overhalet alle de vestlige selskaber – måske.

Præsident Vladimir Putin kunne i hvert fald tirsdag melde, at en effektiv vaccine nu testet på mennesker og godkendt til almindeligt brug af myndighederne i Rusland. Det skriver BBC.

De seneste to måneder er den russiske vaccine blevet testet på mennesker, og resultaterne har altså gjort, at midlet har fået en hurtig behandling hos myndighederne og er blevet godkendt. Blandt de første, som er blevet vaccineret er i øvrigt en af Putins to døtre.

Meldingen fra Putin er, at der i løbet af få uger kan sættes en storproduktion i gang, og at Rusland i løbet af oktober kan begynde at vaccinere befolkningen bredt.

Hvis vaccinen er effektiv og bivirkningerne er rimelige, kan det i sagens natur få ekstrem stor betydning for, hvor hurtigt den globale coronakrise kan afbødes og løses. Men eksperter er generelt skeptiske, ikke mindst hos WHO, som ikke har den russiske vaccine på listen over de seks vaccinekandidater, der nu er gået ind i fase-tre-test, altså bliver testet på tusindvis af mennesker.

En talsmand fra WHO, Christian Lindmeier, har også tidligere understreget, at der er stor forskel på at have gjort en vigtig opdagelse og se gode resultater, og så nå frem til et godkendt lægemiddel.

»Mellem at finde frem til, eller have en idé om måske at have en vaccine, der virker, og så have gået igennem alle faser, der er en stor forskel,« sagde han, ifølge BBC.

Gamaleya-instituttet, som står bag den russiske vaccine, har heller ikke frigivet data om testresultaterne, og vaccinen har ikke været igennem fase-3-testen.

Internationalt er frygten, at russerne er gået på kompromis med sikkerheden for at fremskynde vaccinen, hvilket bl.a. USA’s corona-top-ekspert Anthony Fauci har meldt ud.

Der er over 100 forskellige vaccinekandidater under udvikling mod coronavirus, og især USA’s præsident har store forhåbninger til at kunne få en vaccine klar i løbet af efteråret, inden præsidentvalget i november. Omvendt mener flertallet af eksperterne på området, at vi først skal forvente en færdig vaccine om ca. et år.

BRANCHENYT
Læs også