Økonomi

Antallet af amerikanske ledige overrasker positivt

960.000 amerikanere meldte sig ledige den foregående uge, viser nye tal. Forventningen lød ellers på 1,1 mio.

Arkivfoto: Reuters/Carlo Allegri.

Det amerikanske arbejdsmarked begynder langsomt at genvinde pusten.

I sidste uge meldte 963.000 amerikanere sig ledige, viser netop offentliggjorte tal fra U.S. Department of Labor.

Det er første gang siden coronakrisens start, at antallet af nye ledige bevæger sig under millionen, og samtidig er det lavere end konsensusestimatet blandt økonomer og analytikere, der havde ventet 1,1 mio. nye ledige. Til sammenligning meldte knap 1,2 mio. amerikanere sig ledige ugen før.

»Det er et betragteligt fald sammenlignet med tidligere tal, og det er derfor en god nyhed, der vidner om fremgang på det amerikanske arbejdsmarked,« siger Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank

I coronakrisens første uger lå antallet af nytilmeldte ledige i USA på mellem 6-7 mio. hver uge.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, hæfter sig ved de enorme konsekvenser, som coronakrisen indtil videre har haft på den amerikanske økonomi.

»Tager vi de lidt større perspektivbriller på, så er det stadig næsten ubegribeligt, at vi for 21. uge i træk er vidne til, at næsten 1 mio. amerikanere melder sig ledige. I alt har der nu været 56 mio. ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse gennem systemet, som svarer til rundt regnet hver tredje i den amerikanske arbejdsstyrke,« siger han.

Og det amerikanske arbejdsmarked har da fortsat store ar fra coronakrisen.

Antallet af fortsatte ledige, hvilket dækker over de personer, der hver uge gentager deres ledighedstilmelding, ligger i øjeblikket på 15,5 mio. personer. Da tallet toppede i foråret, lå det på ca. 25 mio. personer.

De seneste tal fra juli viser samtidig, at arbejdsløsheden i USA med 10,2 pct. stadig er tocifret - dog er et stykke fra toppen i april, hvor den amerikanske arbejdsløshed lå på næsten 15 pct.

»Den høje arbejdsløshed er alarmerende for den amerikanske økonomi, hvis den kommer til at være på det niveau over en lang periode. Det vil sætte mere dybdegående spor på privatforbruget og i økonomien med en markant stigende risiko for, at krisen bider sig fast og bliver langvarig,« siger Jeppe Juul Borre.

BRANCHENYT
Læs også