Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Faldende købelyst i Kina viser, at der kan være lang vej til normale tilstande

Økonomien lider stadig under corona-forskrækkelse i Kina, hvor købelysten er faldet. Det fik aktiemarkederne til at falde i hele Asien.

Kina satte hårdt ind med blandt andet tvungen karantæne til alle potentielt smittede tilbage i januar og februar. På dette billede fra 21. februar står en virus-bekæmper udenfor en Lego-butik i Shanghai. Siden har Kina fået krisen under kontrol og åbnet meget op. Foto: Aly Song/Reuters/Ritzau Scanpix

Kina skulle være det gode eksempel på, at et land godt kan komme tilbage til relativt normale tilstande, når først coronasmitten effektivt er slået ned.

Men nu er der dårligt nyt fra landet, der i januar og februar som det første land måtte tage drastiske midler i brug mod corona-pandemien. Omsætningen i detailhandlen faldt i juli måned med 1,1 pct. i forhold til samme måned året før. Det skriver The Guardian.

Tallet er opsigtsvækkende, fordi Kina generelt har åbnet samfundet op igen og er kommet ud igen ’på den anden side’, mens resten af verden nu slås med at inddæmme virussen og redde økonomien. Udviklingen i Kina bliver derfor fulgt nøje.

Faldet i detailhandlen var spredt ud over de fleste kategorier, med et dyk i salget af for eksempel tøj, møbler og kosmetik. Catering, som falder under detailhandel, var ramt af, at mange stadig arbejder hjemme, og faldt med 11 pct.

Men enkelte varegrupper solgte bedre end normalt, nemlig de dyre varer indenfor smykker og sminke. Her lyder forklaringen, at de rige kinesere holdt ferie hjemme mod normalt at rejse til andre lande om sommeren og shoppe der.

Store oversvømmelser i dele af Kina bliver også hevet frem som en medvirkende forklaring på det faldende salg.

Mens købelysten altså faldt, også i forhold til juni måned, er der godt gang i industrien. Her var den samlede produktion steget med 4,8 pct. i juli i forhold til året før. Men de dårlige nyheder fyldte mest på aktiemarkederne i Asien, der altså generelt tog et dyk i løbet af fredagen.

»Kina var de første, der var ramt af coronakrise, og en af de første til at komme ud af krisens første fase, så at genopbygningen er skrøbelig sender et ubehageligt billede af, hvordan fremtiden kan blive for andre lande,« siger investeringsdirektør hos AJ Bell Russ Mould til The Guardian.

BRANCHENYT
Læs også