Økonomi

Antallet af nytilmeldte ledige i USA lander igen over 1 mio.

Forventningen lå på 920.000 nytilmeldte ledige i den seneste uge. Det registrerede tal blev på 1,1 mio..

Det er ikke elendighed det hele på det amerikanske arbejdsmarked. Der er også firmaer, der hyrer folk som her et posthus i Seattle. Foto: AP/Elaine Thompson
USA

Antallet af nytilmedlte ledige stiger igen i USA efter et fald til under 1 mio. nye ledige i forrige uge.

I sidste uge meldte 1.106.000 amerikanere sig ledige, viser netop offentliggjorte tal fra U.S. Department of Labor.

Ugen før var tallet faldet til 971.000. Dermed går det igen den forkerte vej for antallet af nye arbejdsløse i USA.

Med over 1 mio. nytilmeldte ledige på en uge er USA tilbage på et ekstremt højt niveau. Selv når man sammenligner med tiden under finanskrisen, hvor tallet sjældent nåede over 600.000 nytilmeldte på en uge.

»Dagens tal byder på både surt og lidt sødt. På den ene side er det svært at se noget som helt positivt i, at mere end 1 mio. personer meldte sig ledige i USA i sidste uge. På den anden side fortsætter antallet af gentagne ledighedstilmeldinger med at dale. Skal jeg summe det sammen, så er retningen fortsat den rigtige med pil ned på ledigheden og pil op på beskæftigelsen. Selvom det dog går lidt langsomt,« skriver Jeppe Juul Borre, der er
Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank i en kommentar.

Der er forskel på nytilmeldte ledige på en uge og så den samlede ledighed. Den samlede ledighed er nemlig faldet fra 10,6 til 10,2 pct. i USA.

»Amerikansk økonomi er slet ikke ude af coronakrisen endnu. I sidste uge var der igen over 1 million nye amerikanere, der måtte udfylde en ledighedserklæring. Hver uge er der fortsat mange nye ledige, men den samlede ledighed er heldigvis faldende. Det skyldes, at der samtidig er endnu flere, der vender tilbage i beskæftigelse. Den udvikling håber vi fortsætter, for ledigheden er fortsat meget høj i USA, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Hos cheføkonom Tore Stramer i Dansk Erhverv giver de seneste tal ikke meget grund til optimisme.

»Ser vi på det øvrige økonomiske nøgletal for arbejdsmarkedet i USA, så er der desværre heller ikke grund til optimisme. De seneste tal for beskæftigelsen viser også tegn på at jobvæksten generelt har mistet fart. Genstarten af den amerikanske økonomi fremstår derfor også set fra mit skrivebord fortsat gumpetungt,« lyder det fra Tore Stramer.

Hos Sydbank er man ligeledes negativ på udviklingen, men her ser banken et lille lys i mørket omkring muligheden for en ekstra arbejdsløshedsunderstøttelse til ledige amerikanere.

»I øjeblikket ligger arbejdsløsheden på over 10 procent i USA. Det vil ramme den økonomiske vækst i verdens største økonomi. På den positive side indførte Kongressen tidligt i coronakrisen en midlertidig ekstra arbejdsløshedsunderstøttelse på 600 dollars om ugen. Den ordning er udløbet ved udgangen af juli, og er blevet erstattet en ny ordning på 400 dollars om ugen,« siger Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank.

Det er dog ikke alle stater, der har godkendt forlængelsen af den ekstra støtte.

Foreløbig har 11 delstater godkendt en forlængelse - det kræver den enkelte stats accept, da delstaterne selv skal bidrage til den ekstra understøttelse.

BRANCHENYT
Læs også