Økonomi

»Ordningen har været en genistreg«: Sådan er den største corona-hjælpepakke blevet brugt

Mere end hver femte af de virksomheder, der har benyttet sig af lønkompensationsordningen, ligger i hovedstadsområdet.

Hovedstaden fylder mest, når man ser på den geografiske fordeling af virksomheder, der har gjort brug af lønkompensationsordningen. Foto: Thomas Borberg

Der er nu blevet kastet lys over, hvordan den største hjælpepakke under coronakrisen, er blevet brugt. Danmark Statistik har nemlig set nærmere på de to første perioder af den såkaldte lønkompensationsordning, som regeringen og arbejdsmarkedets partnere indgik i foråret.

Næsten 20 pct. af det samlede antal virksomheder i det private erhvervsliv i Danmark gjorde brug af ordningen, viser analysen, som strækker sig over perioden fra den 9. marts til den 8. juli. Det præcise tal er 31.260 virksomheder, som har fået lønkompensation for 263.000 job i denne periode.

Lønkompensations- ordningen
  • Regeringen og Folketingets partier vedtog i marts 2020 forbud mod større forsamlinger samt forbud mod adgang til eller restriktioner for visse lokaler. Forbuddet betød bl.a., at serveringssteder, storcentre, tandlæger og træningscentre skulle holde lukket for offentligheden. Dagligvarebutikker, apoteker og specialforretninger med medicinsk udstyr var ikke omfattet af forbuddet.

  • I forlængelse af nedlukningen indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter den 14. marts aftale om en midlertidig lønkompensationsordning. Aftalen indgår i det kompleks af hjælpepakker til erhvervslivet, som Folketinget har vedtaget. Ordningen omfattede private virksomheder, hvor min. 30 pct. af medarbejderstaben eller flere end 50 ansatte stod til afskedigelse.

  • Aftalen blev i første omgang afgrænset til perioden den 9. marts til den 9. juni. Ordningen er i skrivende stund blevet forlænget to gange. Den 18. april blev ordningen forlænget frem til den 8. juli, og den 5. juni blev parterne enige om at forlænge lønkompensationsordningen yderligere til og med den 29. august.

    Kilde: DST.

Samlet er ordningen i de to første perioder løbet op i 10,9 mia. kr. Det gør ordningen om lønkompensation til den største af de støtteordninger, som er blevet spændt ud under det danske erhvervsliv og økonomi for at kompensere for effekterne af nedlukningen af store dele af det danske samfund for at bremse coronasmitten.

Analysen viser, at det især er de brancher, som blev ramt af nedlukningen af samfundet, som har gjort brug af ordningen.

»Hele 66 pct. af samtlige frisørsaloner med ansatte modtog lønkompensation, og 72 pct. af samtlige praktiserende tandlæger med ansatte modtog lønkompensation. Modsat havde kun 12 pct. af virksomhederne i en betydende og eksportorienteret branche som ’Fremstilling af farmaceutiske præparater’ modtaget lønkompensation,« skriver Danmarks Statistik i analysen.

Ser man antallet af virksomheder i de enkelte brancher, der har gjort brug af ordningen, kommer restauranter ind på en klar førsteplads.

I Dansk Erhverv vurderer man, at ordningen har reddet tusindvis af job

»Set fra min stol er der ingen tvivl om, at lønkompensationsordningen har været en genistreg, der har afskærmet dansk økonomi fra den helt store brutale nedtur. Først og fremmest har lønkompensationsordningen betydet, at virksomhederne har kunne fastholde ansættelsesforholdet til deres medarbejdere,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar til analysen.

»Det er ekstremt vigtigt, da det betyder, at virksomhederne har haft muligheder for hurtigt at starte forretningen op igen i takt med den gradvise genåbning af samfundet,« lyder det videre fra cheføkonomen.

Han peger på, at hovedstadsområdet kan blive hårdt ramt, når ordningen står til at blive afviklet i den nærmeste fremtid. Ser man på den geografiske fordeling, skiller hovedstadsområdet sig nemlig markant ud. 21 pct. af virksomhedernes arbejdssteder ligger nemlig i landsdelen Byen København.

Tal fra Erhvervsstyrelsen viser, at det også er i hovedstadsområdet, at man finder det selskab, som har fået udbetalt det største beløb i lønkompensation. En aktindsigt, som Finans har fået i data, der blev trukket den 3. august, viser nemlig, at SAS topper listen med tæt på 200 mio. kr.

Derudover finder man også Københavns Lufthavne, Gate Gourmet og Tivoli i toppen af listen, når man ser på beløbet.

Læs også
Top job