Økonomi

Nytilmeldte ledige i USA er igen over 1 mio. på en uge

Der strømmer fortsat mange nye ledige til i USA, viser opgørelsen fra den seneste uge.

Antallet af nytilmeldte ledige i USA har ligget på et højt niveau uge efter uge siden coronakrisen ramte landet. Foto: AP/Elaine Thompson
USA

Antallet af nytilmeldte ledige er for anden uge i træk på den forkerte side af millionen.

I sidste uge meldte 1.006.000 amerikanere sig ledige, viser netop offentliggjorte tal fra U.S. Department of Labor.

Antallet af nytilmeldte ledige var ellers på vej ned, men så steg tallene i forrige uge igen til over 1 mio. med et antal på godt 1,1 mio.

»At der stadig er mere end 1 mio. personer, som melder sig ledige om ugen i USA, er dybt bekymrende. Det er i virkeligheden en alarmerende situation, men alarmen falder dog lidt til ro, når vi også kan se, at der i takt med de mange ledighedstilmeldinger også er mange, som rent faktisk kommer i arbejde. Det holder arbejdsløsheden i skak for nu. Men vi skal helst se et mærkbart fald i arbejdsløsheden, før alarmerne stopper,« lyder det i en kommentar fra cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank.

Antallet på lige godt 1 mio. nytilmeldte er som forventet af analytikerne, der nærmest ramte plet med en konsensusforventning om 1 mio. nytilmeldte ledige.

»Fra maj til og med juli er der genskabt mere end 9 mio. jobs i amerikansk økonomi. Dog forsvandt der 22 mio. jobs i begyndelsen af krisen, hvorfor man fortsat er i omegnen af 13 mio. jobs bagud i forhold til før-krise beskæftigelsen,« siger Jeppe Juul Borre.

Mikael Olai Milhøj, der er Senior Analytiker i Danske Bank, er derimod i tvivl om, hvor meget vægt man kan lægge på tallene.

»Det er dog svært at sige, hvor meget man skal lægge vægt på det tal. For det første er tallet et bruttotal, og siger ikke noget om, hvor mange der har fundet et job. For det andet kan der på grund af presset på understøttelsessystemet godt være et kategoriseringsproblem, hvorvidt man ansøger på ny eller ej,« siger Mikael Olai Milhøj.

Han ser mere på antallet af genansøgninger. Det lå ifølge det amerikanske beskæftigelsesministerium på 14,5 millioner amerikanere i forrige uge. Det tal er reelt højere, fordi tallet ikke medregner ledige selvstændige, der normalt ikke er omfattet af understøttelsessystemet.

Lægger man de tal til, så var der for et par uger siden omtrent 25 millioner ledige amerikanere, der modtog ledighedsunderstøttelse.

»USA har også kæmpet med coronavirussen i længere tid end Europa, så det giver god mening, at USA er lidt senere om at komme op i omdrejninger. Coronasmittetallene er dog hurtigt på vej ned i USA, hvilket giver forhåbninger om en stærkere genopretning inden for et par måneder. Smittetallene i Europa går desværre lidt den forkerte vej, ikke mindst i Frankrig og Spanien,« lyder det fra Mikael Olai Milhøj.

BRANCHENYT
Læs også