Økonomi

Den amerikanske centralbank er kommet med ventet udmelding

Centralbankchef Jerome Powell. Arkivfoto: AP/Susan Walsh

Den amerikanske centralbank, Fed, fastsætter nu et inflationsmål på gennemsnitligt 2 pct.

Det oplyser Fed-chefen Jerome Powell på et virtuelt pressemøde i forbindelse med Jackson Hole-symposiumet.

- Dette reflekterer vores påskyndelse af fordelene ved et stærkt arbejdsmarked, især for mange lav- og mellemindkomstgrupper, siger Powell torsdag

Det betyder, at Fed vil tillade inflationen at stige moderat over målsætningen på 2 pct. "i noget tid", lyder det fra Powell.

Det er en udmelding, som markedsdeltagerne ventet på, da Fed dermed vil være mindre tilbøjelig til at øge renterne, når arbejdsløsheden falder.

Det er ellers et værktøj, som den amerikanske centralbank tidligere har benyttet, da banken traditionelt set har anskuet lav ledighed som katalysator for kritisk høj inflation.

- I vores optik er der tale om en ny æra i amerikansk pengepolitik – noget som Powell indirekte også lagde vægt på med sine historiske referencer til udviklingen i pengepolitikken de senere årtier, skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank i en kommentar.

Men gennem de senere år er centralbankens fokus skiftet fra at afværge en høj inflation til at sikre en moderat stigning i inflationen, hvor Fed faktisk har haft svært ved at nå sin målsætning om 2 pct. inflation.

Det kan, lyder det fra Powell, "føre til en uvelkomment fald i den langsigtede forventninger til inflationen, hvilket kan sænke den faktiske inflation yderligere, hvilket resultere i en spiral af stadigt faldende inflation og forventninger til inflationen.

- Konsekvensen af ændringen er, at den amerikanske centralbank ikke kommer til at stramme pengepolitikken i form af rentestigninger de kommende år. Selv hvis den økonomiske genopretning bliver stærkere end ventet, så vil den amerikanske centralbank se igennem fingrene med det i en periode, lyder det fra Mikael Olai Milhøj.

Selvom meldingen fra Jerome Powell i høj grad har været ventet, sender det alligevel de amerikanske indeks i vejret.

Det brede S&P 500 stiger ti minutter efter åbningen med 1 pct., mens Dow Jones stiger 0,6 pct. Det teknologitunge Nasdaq dykker dog moderat med 0,1 pct.

BRANCHENYT
Læs også