Økonomi

Disse nye tal peger på, at genopretningen af økonomien har mistet fart: »Det er en yderst trængt og skrøbelig tid for virksomhederne«

Humøret i erhvervslivet er fortsat på vej frem, efter at det ramte bunden i maj. Men tempoet er løjet af.

Erhvervstilliden fortsætter med at stige - men ikke i helt så højt tempo som tidligere. Foto: Christian Klindt Sølbeck

Den danske økonomi fortsætter med at kravle ud af det dybe hul, som coronakrisen skabte. Humøret i erhvervslivet er nu steget tre måneder i træk, viser tal fra Danmarks Statistik for erhvervstilliden.

Erhvervstilliden i erhvervslivet steg fra 80,7 i juli til 84,3 i august.

»Det er værd at huske på, at erhvervstilliden ramte sit laveste nogensinde i maj, og vi er endnu langt fra det humør, som vi så, inden coronakrisen ramte. Det vidner med al tydelighed, at det er en yderst trængt og skrøbelig tid for virksomhederne, men også at det går i den rigtige retning,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Erhvervstilliden ramte bunden på 50,5 i maj, og inden coronakrisen kom buldrende, lå erhvervstilliden i februar på 102. Selvom det fortsætter med at gå bedre i erhvervslivet, er hastigheden på genopretningen dog løjet af, og i dele af erhvervslivet er der ligefrem tale om »bekymrende« tal.

Ser man på den sammensatte konjunkturindikator for industrien, bygge og anlæg, serviceerhvervene og detailhandlen, er indikatoren gået frem i august for bygge og anlæg og serviceerhvervene, mens der var tale om tilbagegang for industri og detailhandel.

»Selvom dagens tal stikker ud, skal vi alligevel holde skarpt øje med udviklingen i erhvervslivets optimisme, der ofte er en god retningspil for udviklingen de kommende tre måneder. Set i det lys er dagens tal meget bekymrende,« skriver Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar med henvisning til, at bl.a. ledigheden er faldt markant den seneste måned.

Ifølge ham kan faldet i to af de fire sektorer hænge sammen med en stigning i smitten i ind- og udland på det seneste.

»Det kan have sat en kæp i hjulet på genopretningen af erhvervslivets optimisme i august,« skriver Kristian Skriver.

I Nordea peger man på, at genopretningen af gået ned i gear, og tilbagegangen i industrien i august bliver i den store bank betegnet som »bekymrende«.

»Men udviklingen flugter fint med data fra udlandet – og ikke mindst euroområdet - hvor genopretningen af økonomien ser ud til at gå lidt langsommere igen på grund af nye lokale nedlukninger og fortsatte rejserestriktioner,« skriver Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

»Når det er sagt, er der dog grund til at vente, at genopretningen af økonomien fortætter hen over efteråret. Men vi skal nok langt ind i 2021 før dansk økonomi vil nå tilbage på niveauet fra februar,« lyder det videre for Helge J. Pedersen.

Læs også