Økonomi

Coronakrisen har sendt Danmarks økonomi ud i historisk fald

Bruttonationalproduktet faldt med 6,9 pct. i andet kvartal. Det var lidt bedre end første indikation angav.

Strøget i København var mennesketomt under nedlukningen i foråret. Foto: Mogens Flindt

Coronakrisen har ramt Danmark så hårdt, at den danske økonomi blev kastet ud i det største dyk, der nogensinde er registreret. Det viser den første beregning af det kvartalsvise nationalregnskab for andet kvartal, som Danmarks Statistik har offentliggjort mandag morgen.

I andet kvartal faldt det danske bruttonationalprodukt (BNP) med 6,9 pct. Det er lidt bedre end den indikation på et fald på 7,4 pct., som BNP-indikatoren tidligere pegede i retning af, men faldet skriver sig stadig ind i historiebøgerne.

»Det er det klart største fald siden opgørelsen af det kvartalsvise nationalregnskab begyndte i starten af 90'erne. Det er noget større end finanskrisens tidligere rekordfald,« skriver Danmarks Statistik med henvisning til faldet på 2,4 pct. i fjerde kvartal 2008.

Med faldet er det danske BNP banket tilbage på niveauet fra begyndelsen af 2016.

»Vi har aldrig før haft en så massiv nedlukning af samfundet, og derfor er det ikke overraskende, at økonomien gik i stå. Der blev lukket kraftigt ned for både det danske og det internationale samfund, og det bremsede alle motorerne i dansk økonomi i andet kvartal,« skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

Det er især privatforbruget, der har trukket ned. Det faldt med 7,2 pct. i kvartalet.

»Der er selvfølgelig stadig tale om en helt vanvittigt stor tilbagegang på et enkelt kvartal, men dog også et bedre resultat end de fleste andre steder i Europa.« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

En opgørelse fra OECD viser, at BNP faldt med 11,7 pct. i EU i andet kvartal. I eurozonen lød faldet på 12,1 pct.

Siden udgangen af andet kvartal er økonomien begyndt at rette sig. Det er sket, efter at en stadig større del af det danske samfund er blevet genåbnet efter nedlukningen i foråret.

»Det er altså endnu et tegn på, at corona recessionen både er historisk dyb og historisk kort. For godt nok er tallene for årets andet kvartal ildevarslende, men de er heldigvis også gamle nyheder. Alt tyder på, at dansk økonomi her i tredje kvartal befinder sig et meget bedre sted,« skriver Søren V. Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

BRANCHENYT
Læs også