Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Arbejdsløsheden går den rigtige vej - men økonomer advarer om ny modvind

Køen af ledige skrumpede med 5.500 personer i juli. Det er anden måned i træk med fald.

Ledighedstallene fra Danmarks Statitisk viser en bedring på arbejdsmarkedet. Foto: Janus Engel

Det danske arbejdsmarked er fortsat i bedring efter de store slag, det fik som følge af coronavirussen og den efterfølgende nedlukning af store dele af det danske samfund. Arbejdsløsheden faldt i juli med 5.500 personer, viser den officielle ledighed, som Danmarks Statistik har offentliggjort mandag morgen.

»Dermed fortsatte genopretningen oven på den dybe krise i foråret, og reelt er fremgangen meget større når man tager højde for alle de mennesker, der var sendt hjem uden noget at lave, men som ikke talte med som arbejdsløse,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar til de nye ledighedstal.

Med faldet i juli endte den såkaldte bruttoledighed på 148.100 personer i juli. Det er anden måned i træk, at ledigheden er faldet. De to måneder med fald kommer, efter at ledigheden bragede i vejret i foråret, da coronakrisen var på sit højeste. Fra februar til maj steg ledigheden med 53.900 personer. Det fik arbejdsløshedsprocenten til at stige til 5,6 pct. i maj.

I juli endte ledighedsprocenten på 5,2 pct. Dansk Erhverv peger dermed på, at der fortsat er en coronaledighed – altså personer, der er blevet ledige under coronakrisen - på 44.500 personer.

»Der venter derfor også fortsat et langt sejt træk med at få nedbragt ledigheden herhjemme,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

I både Danske Bank og Dansk Erhverv venter man, at ledigheden også har været faldende i august. Det indikerer tal, som Beskæftigelsesministeriet har offentliggjort under coronakrisen.

Men økonomerne advarer om, at arbejdsmarkedet kan komme ind i en ny periode med modvind i efteråret. I Dansk Erhverv ser man en risiko for, at arbejdsløsheden vil stige.

»Dertil er der også en risiko for at vi kommer til at se en tiltagende smitte hen over efteråret. Det gælder både herhjemme og i udlandet. Hvis en stigende smitte igen skræmmer forbrugerne hjem i stuerne, så vil et nyt stort tilbageslag desværre hurtigt kunne ramme dansk økonomi igen og føre til en ny tydelig stigning i ledigheden,« skriver Tore Stramer.

Samme advarsel kommer fra Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation.

»Det er for tidligt at tro, at vi nu blot kan læne os tilbage og se ledigheden tøffe ned mod samme lave ledighedsniveau som før krisen. Det kan vise sig at blive en voldsom omgang, når hjælpepakkerne udløber, og virksomhederne for alvor skal til at stå på egne ben igen,« skriver han i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også