Økonomi

Amerikansk kongetal: Flere job og færre arbejdsløse

Der blev skabt knap 1,4 mio. job i USA i august, viser ny jobrapport. Det var meget tæt på analytikernes forventninger på 1,35 mio. Til gengæld falder arbejdsløsheden mere end ventet.

Arkivfoto: Reuters/Carlo Allegri.

Den amerikanske beskæftigelse steg med knap 1,4 mio. personer i august, hvilket er et nøk lavere end måneden før, hvor tallet lå på 1,7 mio.

Det viser den månedlige amerikanske jobrapport, kendt som Kongetallet, som er offentliggjort fredag.

I august blev der skabt 1.371.000 job uden for landbruget, hvilket er uhyre tæt på økonomernes konsensusestimat, der lød på 1,35 mio. nye job.

»Det er desværre et lidt lunkent tal, der viser at jobvæksten i USA allerede er ved at tabe pusten. Der er tale om den laveste jobvækst siden maj, hvor beskæftigelsen i USA igen begyndte at stige efter det store smitteudbrud i foråret,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Samlet er beskæftigelsen steget med omkring 10,7 mio. personer siden maj, hvilket dog stadig efterlader et hul på ca. 11,5 mio. i forhold til niveauet inden coronakrisen ramte USA i februar.

Men selv om tallet for jobskabelsen hverken hælder til den positive eller negative side, er der til gengæld gode nyheder fra en anden front.

Sideløbende med arbejdsmarkedsrapporten er de seneste arbejdsløshedstal også blevet offentliggjort, og de viser et overraskende stort dyk i antallet af amerikanere, der står uden for arbejdsmarkedet.

Arbejdsløsheden lå i august på 8,4 pct., hvilket er et markant dyk i forhold til juli, hvor arbejdsløshedsprocenten lå på 10,2 pct. Økonomerne havde inden fredagens offentliggørelse forventet, at arbejdsløsheden kun ville falde til 9,8 pct.      

»Da coronakrisen ramte, skabte det mere eller mindre et beskæftigelseskrater, som fik arbejdsløsheden til at brage op fra 3,5 pct. til knap 15 pct. Det krater er man nu i gang med at lukke i igen, hvor arbejdsløsheden nu kravler under 10 pct. for første gang siden marts,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Læs også