Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Britisk vækst i juli - men stadig langt fra tiderne før corona

Corona rammer verden
Foto: AP/Alberto Pezzali

Det britiske BNP steg i juli med 6,6 pct. i forhold til måneden før mod ventede 6,7 pct. ifølge et estimat fra Bloomberg News. Men trods stigningen så ligger BNP til et fald i månederne maj, juni og juli på 7,6 pct. i år i forhold til samme periode sidste år.

- Den økonomiske aktivitet målt ved BNP er vokset tre måneder i træk. Det er positivt efter det massive fald i BNP i både marts og april, da coronakrisen toppede, siger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar til tallene.

- Selv om økonomien er ved at rette sig op, så var den samlede aktivitet stadig 11,7 pct. under niveauet fra i februar før coronakrisen, og dermed er genopretningen af økonomien langt fra færdig endnu, siger senioranalytikeren.

At der kommer en pæn vækst i juli, skyldes blandt andet, at eksempelvis flere butikker fik lov til at åbne i løbet af sommeren efter nedlukning i forbindelse med coronapandemien. I Danske Bank ventes det, at fremgangen vil fortsætte - men der kan være et par bump på vejen som en opblussen af smittetallene, og hvordan forhandlingerne om brexit lander.

- Desværre går forhandlingerne meget skævt i øjeblikket. Der er fortsat ingen fremskridt i forhandlingerne om en frihandelsaftale, og nu har Storbritannien også sået tvivl om skilsmisseaftalen ved en fremlæggelse af et lovforslag om en "indre marked"-lov i Storbritannien, der med hensyn til Nordirland bryder med skilsmisseaftalen, påpeger Mikael Olai Milhøj.

- Hvis der ikke kommer en aftale, og EU og Storbritannien fra 1. januar 2021 skal handle på WTO-vilkår, så vil genopretningen af britisk økonomi ikke ske nær så hurtigt, fordi virksomhedernes investeringslyst i tilpasningsperioden vil være begrænset, siger han.

Og frygten for et hårdt brexit lever i bedste velgående på valutamarkedet. Fredag morgen koster en euro 0,9236 pund mod 0,9226 pund torsdag eftermiddag og bare 0,8933 pund i slutningen af sidste uge.

BRANCHENYT
Læs også