Serier

Økonomer: Coronakrisen vil ramme Danmarks vækst mange år frem

Coronakrisen har sat turbo på en række tendenser, som risikerer at bremse væksten mange år frem, advarer økonomer.

Corona rammer verden
Coronakrisen har sat turbo på en række tendenser som kan ramme økonomien efter krisen, hvis vi ikke passer på. Foto: Stine Bidstrup

Dansk økonomi finder ikke bare tilbage til sit udgangspunkt, når vaccinerne kommer, og genopretningen er fuldført, advarer flere eksperter.

»Krisen risikerer at udhule det danske vækstpotentiale,« siger Philipp Schrøder, professor i økonomi på Aarhus Universitet og en af de tre eksperter, som har rådgivet regeringen om økonomiens genåbning efter coronakrisen.

»Selvom jeg kan se en række faktorer, som kan gavne den langsigtede vækst, så vil der være mange andre ting, som vil skabe store problemer for os først. Vi skal først overkomme disse problemer, og det bliver en udfordring,« fortsætter han.

Hvis tendensen med at subsidiere sine virksomheder bider sig fast, så får de danske eksportvirksomheder trange kår.

Carl Johan Dalgaard, overvismand

Coronakrisen har sat turbo på problemer på bl.a. arbejdsmarkedet og i verdenshandelen, som risikerer at hæmme den danske vækst fremover, vurderer økonomerne.

Det viser sig f.eks. nu, at mange af de coronaramte job i servicevirksomheder og industrien allerede inden krisen var truet af teknologiske forandringer eller ændrede forbrugsmønstre, som f.eks. en øget internethandel. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet, som har undersøgt brugen af lønkompensation.

Derved risikerer mange af de berørte job - som ofte blev besat af lavtuddannede - helt at forsvinde, selv hvis økonomien kommer sig hurtigt, vurderer de tre forskere bag studiet.

Problemer på arbejdsmarkedet ligger også bag nedjusteringer af det langsigtede vækstpotentiale i dansk økonomi fra både Finansministeriet og Nationalbanken. Ministeriets nedjustering er på hele 34 mia. kr. i 2022 i forhold til en beregning fra oktober sidste år.

Får man ikke skabt nye job andre steder i økonomien, vil velstanden i 2025 blive hele 70 mia. kr. lavere end ellers, viser beregninger fra Dansk Erhverv.

»Det er en regning, som hurtigt kan eksplodere,« siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Krisen har ifølge overvismand Carl Johan Dalgaard også fået regeringer over hele verden til at øge statsstøtten til virksomhederne. Det kommer oven på de seneste års stigende protektionisme under handelskrigen mellem USA og Kina.

Nu er der risiko for, at nogle af disse nye tiltag bider sig fast, mener Carl Johan Dalgaard. Han peger bl.a. på regeringens hjælpepakke til danske eksportvirksomheder i efteråret som et muligt eksempel.

Den Grønne Fremtidsfond, som blev lanceret mandag, sender også yderligere 14 mia. kr. til eksportkreditfonden EKF til hjælp for danske eksportvirksomheder i udlandet.

»Danmark er ikke det eneste land, der har indført hjælpepakker i Europa. Hvis tendensen med at subsidiere sine virksomheder bider sig fast, så får de danske eksportvirksomheder trange kår,« siger Carl-Johan Dalgaard, der til daglig er økonomiprofessor på Københavns Universitet.

BRANCHENYT
Læs også