Serier

USA's centralbank fastholder renten tæt på nul frem til 2023

Bankens prognoser viser, at renten vil ligge tæt ved nul frem til 2023.

Corona rammer verden
USA's centralbank har valgt at fastholde renten tæt på 0. Foto: AP/Tasos Katopodis

USA’s centralbank har onsdag aften dansk tid offentliggjort sin beslutning om at fastholde den toneangivende rente i intervallet 0 til 0,25 pct. Samtidig vil komiteen tillade, at inflationen overstiger 2 pct. i en periode for at opnå den maksimale beskæftigelse.

Den amerikanske centralbank forventer, at det er nødvendigt at holde renten i ro i hvert fald indtil udgangen af 2023.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Federal Reserve, hvor formanden Jerome Powell forventes at uddybe beslutningen på et pressemøde klokken 20:30.

»En lavere efterspørgsel og en signifikant lavere pris på olie dæmper inflationen på forbrugerpriser. Samlet set har de finansielle betingelser forbedret sig de seneste måneder, hvilket delvis skyldes de politiske metoder til at understøtte økonomien og likviditeten i de amerikanske husholdninger og selskaber,« skriver centralbanken i en udtalelse.

Samtidig tilkendegiver Federal Reserve dog, at økonomiens tilstand afhænger dybt af coronavirussens udvikling den kommende tid - og at sundhedskrisen fortsat vil sætte sit præg på den økonomiske aktivitet, beskæftigelsen og inflationen, hvilket alt sammen udgør en signifikant risiko i forhold til økonomien på mellemlang sigt.

Udover at fastholde renten tæt på nul og tillade inflationen at overstige 2 pct. i en periode vil centralbanken øge sin investering i pantsikrede værdipapirer for at understøtte lånemulighederne til de ramte husholdninger og forretninger.

Selv om det har været ventet, at Federal Reserve fastholder renten, har der på forhånd samlet sig en del opmærksom omkring komiteens todagesmøde, fordi det er det sidste inden præsidentvalget til november.

Erhvervsorganisationen DI betragter USA’s lempelige pengepolitik som en god nyhed for danske eksportvirksomheder.

»Vi følger beslutningerne fra ECB (den europæiske centralbank, red.), men har også gavn af den lempelige pengepolitik i USA, da det kan sætte mere fart på amerikansk økonomi. USA er Danmarks største eksportmarked og verdens største økonomi og har dermed stor betydning for dansk eksport,« lyder det fra Allan Sørensen, cheføkonom i DI.

Omvendt svækkes dollaren af den nuværende pengepolitik, påpeger cheføkonomen, hvilket styrker amerikanske virksomheders konkurrenceevne over for de europæiske.

BRANCHENYT
Læs også