Økonomi

Coronakrisen har banket hul i de offentlige kasser - økonomer maner til ro

De offentlige finanser blev ramt af et stort minus i andet kvartal, og statens gæld er samtidig steget markant.

Danmark er kommet bedre gennem krisen end EU-lande, lyder meldingen fra Fitch. Foto: Jens Dresling.

Coronakrisen har banket et stort hul i de offentlige kasser. Et hul, som milliarderne er strømmet ud igennem i løbet af april, maj og juni. Andet kvartal bød således på et stort underskud på de offentlige finanser. Underskuddet lød på 18,8 mia. kr., viser tal fra Danmarks Statistik.

»Omslaget i de offentlige finanser er ikke set større siden finanskrisen i 2008,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, med henvisning til, at den offentlige saldo for første halvår endte på minus 20,1 mia. kr., hvilket er en forværring på 75,7 mia. kr. sammenlignet med de første seks måneder af 2019.

Det store underskud på de offentlige finanser skyldes udgifter til hjælpepakkerne på 16 mia. kr. Det blev kombineret med et fald i skatteindtægterne på 18,6 mia. kr. samt en stigning i udgifter til indkomstoverførsler på 5,4 mia. kr. Blandt landets økonomer giver dagens tal dog ikke anledning til den store bekymring.

»Når man tager situationen i betragtning og tænker på, hvor omfattende hjælpepakker, der blev stablet på benene, er det faktisk en beskedent underskud. Med faldende ledighed, stigende beskæftigelse og færre på lønkompensation er der udsigt en kraftig forbedring af de offentlige finanser allerede i 3. kvartal, skriver Troels Kromand Danielsen, der er cheføkonom i Nykredit, i en kommentar.

I Nykredit peger man på, at regeringen venter et underskud på 88 mia. kr. Men det ser ud til at blive noget mindre på nuværende tidspunkt, lyder det fra Nykredit.

»De offentlige finanser er sunde i Danmark, og staten har haft ganske let ved at hente krisefinansiering for et langt større beløb, end hvad, der har været brugt. Det kommer os til gode nu, og det understreger vigtigheden af, at bruge de gode tider til at polstre sig til perioder med svagere økonomisk udvikling,« lyder det fra Troels Kromand Danielsen.

Krisefinansieringen har fået statens gæld til at stige fra 776 mia. kr. til 956 mia. kr., påpeger Danske Bank.

»Det meste af den store stigning i gælden hænger sammen med, at staten polstrede kassen til udgifter, der ikke faktisk viste sig. Blandt andet regnede man med, at hjælpepakkerne ville blive meget dyrere, end de blev,« skriver Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

»Hverken gæld eller underskud udgør noget reelt problem her og nu. Der er ingen renteudgift, og vi er meget langt fra, at investorer sætter spørgsmålstegn ved den danske stats evne og vilje til at betale enhver sit i fremtiden, gælden kommer til at falde hurtigt igen, og staten har også store aktiver, der reelt overgår gælden. Men det er selvfølgelig klart, at med en større gæld er vi mere sårbare, hvis renten skulle stige på et tidspunkt i fremtiden,« lyder det fra Las Olsen.

BRANCHENYT
Læs også