Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danmarks økonomiske opsving har ramt muren

Dansen med coronavirus har ramt det økonomiske opsving, viser flere prognoser. Der er en risiko for, at vi havner i en mere langvarig recession, advarer eksperter.

Corona rammer verden
Mundbind er blevet fast inventar i bybilledet. Coronaen kan mærkes selvom økonomien ikke er lukket ned. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Efter den kraftige genopretning af privatforbruget og arbejdsmarkedet efter forårets nedlukninger har det danske opsving nu ramt en mur.

Det viser de seneste nøgletal og tre spritnye prognoser fra Danske Bank, Handelsbanken og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

»Den stærkeste del af opsvinget havde vi allerede lagt bag os. Med de forhøjede smittetal og de nye restriktioner er der nu en risiko for, at genopretningen helt bliver udskudt,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

Over sommeren var der allerede tegn på en lille opbremsning i det ellers så solide opsving, der startede efter den første genåbning i april.

Efteråret har været præget af et stærkt stigende smittetal mange steder i Europa, som har kastet nye restriktioner af sig. Udviklingen har taget nogle prognosemagere på sengen, og flere sænker nu deres skøn for vækst, privatforbrug og virksomhedernes investeringslyst.

Handelsbanken regner f.eks. nu med en økonomisk vækst herhjemme på kun 0,4 pct. i 4. kvartal mod et skøn fra august på 1,5 pct.

Det kommer til at gå meget langsommere med økonomien herfra.

Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank

Danske Bank har i sin nye prognose også sænket en række centrale skøn. Eksporten spås nu at falde hele 12,4 pct. i år fra et skøn i juni på minus 7,7 pct. Privatforbruget vil falde med 1,8 pct. i år. Det er 0,4 procentpoint mere end forventet i juni.

»Vi er ikke på vej ind i en krise som i foråret, men restriktionerne giver en opbremsning i opsvinget. Det kommer til at gå meget langsommere med økonomien herfra,« siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Jokeren lige nu er ifølge økonomerne udviklingen i smittetallet, som de seneste dage er blevet mere stabilt herhjemme.

Regeringen håber også, at mindst halvdelen af de indefrosne feriepenge vil gå til forbrug. Danskerne har indtil videre anmodet om at få udbetalt cirka 40 mia. kr. før skat.

Pengene var ifølge Danske Bank nok allerede med til at løfte salget af tøj i den forgangne weekend, som lå 44 pct. over normalen, når man sammenligner med ugen før.

Forbruget i restauranterne lå dog 15 pct. under normalen. Det skyldes ifølge banken sandsynligvis de seneste coronarestriktioner, som onsdag blev forlænget til den 31. oktober.

Hvis ikke feriepengene formår at skyde fornyet energi ind i opsvinget, risikerer økonomien ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) at blive hængende i en mere langvarig recession.

Som det ser ud allerede nu, vil kun 6 ud af 10 tabte private job være genvundet ved udgangen af 2021, vurderer man.

»Hvis genopretningen tager for lang tid, risikerer vi, at krisen påfører dansk økonomi nogle skader, som er vanskelige at komme af med igen,« skriver Erik Bjørsted, cheføkonom i AE.

BRANCHENYT
Læs også