Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Amerikansk valggyser: En storsejr til Joe Biden kan give milliardløft til dansk økonomi

Der er mange milliarder på spil for Danmark, når vælgerne på vores vigtigste eksportmarked udpeger deres næste præsident den 3. nov.

Præsidentvalg i USA
Det er ikke ligegyldigt for dansk økonomi, om præsident Donald Trump genvælges eller om demokraten Joe Biden løber med sejren. Foto: AFP/Jim Watson Det er ikke ligegyldigt for dansk økonomi, om præsident Donald Trump genvælges eller om demokraten Joe Biden løber med sejren.  Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

Danske virksomheder bør krydse tommelfingre for, at Demokraterne og deres kandidat Joe Biden leverer en storsejr i det amerikanske præsidentvalg den 3. november.

Det viser to analyser fra henholdsvis Danske Bank og tænketanken Axcelfuture samt udsagn fra flere eksperter.

»En sejr til Demokraterne i det amerikanske præsidentvalg vil formentlig være bedst for dansk økonomi på den korte og den lange bane« siger Bjørn Tangaa Sillemann, økonom i Danske Bank.

En sejr til Biden over Donald Trump vil ifølge Axcelfuture og Dansk Erhverv tage brodden af handelskrigen mod Kina, som har holdt verdensøkonomien som gidsel siden starten af 2018.

Selvom en regering under Biden også vil være hård mod Kina, så vil man i stigende grad åbne sit marked for europæiske virksomheder, vurderer de. Trump ventes derimod at eskalere handelskrigen og vende skytset mod EU.

»Den helt store forskel bliver, om vi tager fire år mere med handelskrig, og om det bliver en eskalering, hvor Trump også vil gå hårdt til EU. Eller om vi får en periode, hvor handelsusikkerheden falder,« siger Jens Hjarsbech, seniorøkonom i Axcelfuture.

Ifølge Hjarsbech vil en Trump-anført handelskrig koste et dansk eksporttab i 2023 på omtrent 9 mia. kr. Det tab bliver meget mindre under Biden, vurderer han.

Læg dertil, at Biden ifølge Hjarsbech vil bruge 1,7 billioner dollars på grønne investeringer, som kombineret med private samt delstats- og lokale investeringer kan løbe op i fem billioner dollars (omtrent 32.000 mia. kr.) over de kommende 10 år.

Det kan give gode muligheder for grønne danske virksomheder som Vestas, Danfoss og Velux. Trump derimod har ikke grønne planer.

Investeringerne bliver ifølge Dansk Erhverv størst, hvis Demokraterne ud over præsidentembedet også vinder majoritet i både Senatet og Repræsentanternes Hus.

»Kommer der et demokratisk flertal i kongressen, kan man godt se for sig et markant løft i eksporten af vind og de andre produkter indenfor vedvarende energi,« siger Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel hos Dansk Erhverv.

Lægger man potentialet for et grønt eksportboom oven i roen på handelsfronten, stiger gevinsten for dansk eksport til mellem 11 og 20 mia. kr. i 2023, ifølge Hjarsbech. Det vil i sidste ende løfte bruttonationalproduktet (bnp) med omtrent 5 mia. kr.

Begge kandidater vil ifølge Bremerskov forsøge at presse priserne på medicin ned de kommende år. Det kan ramme den danske medicineksport til USA, der sidste år løb op i 44 mia. kr.

Biden vil også favorisere varer produceret i USA, men det kan de danske virksomheder ifølge Hjarsbech arbejde sig ud af ved at øge deres produktion i landet.

Joe Biden står ifølge gennemsnittet af en række valgmålinger udregnet af Real Clear Politics til at få 50,6 pct. af stemmerne mod 43,1 pct. til Donald Trump. Bookmakerne spår en chance på omtrent 67 pct. for en sejr til Joe Biden.

Begge indikatorer viste sig dog at være helt forkerte under valget i 2016.

BRANCHENYT
Læs også