Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Her er bookmakernes odds på en Trump-sejr - og det betyder de

Bookmakerne har Joe Biden som storfavorit til at vinde næste uges amerikanske præsidentvalg. Men kan man virkelig bruge deres odds til at forudse, hvem der bliver USA’s præsident?

Præsidentvalg i USA
Danske Spil giver odds 2,65 på en Donald Trump-sejr og 1,45 på Joe Biden til præsidentvalget den 3. november. Det er ikke langt fra gennemsnittet for de største bookmakere. Foto: Arkiv

Joe Biden 64,3 pct., og Donald Trump 34,7 pct. Det er den chance, som bookmakerne i gennemsnit vurderer, at de to præsidentkandidater hver især har for at vinde valget ifølge tal fra databasen Real Clear Politics.

Oversat til decimaler giver det odds 1,56 og 2,88.

»Det er vildt lave odds på Trump,« lyder det fra Derek Beach, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet og en af de førende eksperter i amerikansk politik og præsidentvalg herhjemme.

»Grunden til, at Trump har relativt gode odds hos bookmakerne, skyldes nok, at mange spiller på ham, fordi han klarede sig godt i 2016. Men de datadrevne forskere tænker, at der skal ske noget vildt, for at han vinder.«

Til trods for at bookmakerne peger på Joe Biden som storfavorit, mener Derek Beach, at oddsene er for lave set i lyset af, at den demokratiske kandidat har en komfortabel føring de fleste i meningsmålinger.

»Det er simpelthen en kognitiv fejl, når nogle tænker, at fordi han vandt sidste gang, og det var uventet, så er der større sandsynlighed for, at han gør det igen. Men sandsynligheden ændrer sig ikke,« siger Derek Beach.

»Danmark vandt EM fodbold i 1992, men vi var ikke verdens bedste hold bagefter og faldt hurtigt ned til jorden igen. Jeg er alligevel sikker på, at mange danskere spillede på, at vi ville vinde VM i 1994,« uddyber han.

Herrelandsholdet kvalificerede sig vel at mærke ikke til VM det år.

Lige nu peger meningsmålingerne i gennemsnit på, at Biden får 50,6 pct. af stemmerne, mens Donald Trump står til 43,5 pct. Målingerne var dog også i Hillary Clintons favør, da Trump sejrede ved valget for fire år siden.

Men kan man så bruge oddsene til at få et bedre billede af, hvem der bliver USA’s næste præsident? Det er der ifølge Derek Beach delte meninger om.

»Der er en lille faglig diskussion om forudsigelsesmodeller, hvor der faktisk er nogen, som bruger bookmakere - ikke alene - som kilde til information.«

»Tanken er, at hvis folk sætter penge på det, kan det godt være, at det er lidt mere retvisende, end hvis man blot ser på meningsmålingerne. Men man skal huske, der er tale om folk, som spekulerer,« siger Derek Beach.

Forskeren er skeptisk over for de lave odds på Trump. Han mener, at det er svært at bedømme, hvorvidt de er baseret på bookmakernes forventning, eller hvor folk sætter deres penge.

»Mange af de her bookmakere har ikke nogen speciel viden. Det er slet ikke som en fodboldkamp, hvor man ser på statistikken. Her tror jeg, at oddsene er sat fuldstændig ud efter, hvor folk sætter penge,« siger Derek Beach.

Derek Beach er så sikker, at han næsten råder til at smide penge efter en Joe Biden-sejr i næste uge med så gode odds på bedding. Selvom Trump ikke er afskrevet fra at vinde, er Biden trods alt bookmakernes favorit.

»Vi er i en situation, hvor der nærmest skal ske mirakler. Joe Biden er så langt foran, at meningsmålingerne virkelig skal tage fejl. Men der kan jo ske det, at mange demokraters brevstemmer bliver kendt ugyldige, eller at der sker en vanvittig begivenhed i sidste øjeblik,« vurderer han.

BRANCHENYT
Læs også