Økonomi

Den amerikanske jobskabelse er ved at tabe pusten

Der blev i oktober skabt 638.000 nye job i USA, hvilket var mere end forventet. Den amerikanske beskæftigelse er dog stadig meget langt fra niveauet inden coronakrisen, og flere økonmer frygter, at genopretningen er ved at miste farten.

Genrefoto: Brendan McDermid

Selv om jobskabelsen i USA var lidt højere end forventet i oktober, er genopretningen af den amerikanske økonomi langsomt ved at miste farten.

Sådan lyder analysen fra flere økonomer, efter at den månedlige amerikanske arbejdsmarkedsrapport er blevet offentliggjort fredag.

Der blev i oktober skabt 638.000 job uden for landbruget i USA, hvilket var et godt stykke over økonomernes forventninger på 580.000 nye job.

Normalt ville en jobvækst i den størrelsesorden vidne om en voldsom fremgang i økonomien, men faktisk er der ikke grund til at kippe alt for meget med flaget, påpeger Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar til tallene.

»I en typisk måned ville det være en bragende flot arbejdsmarkedsrapport, men alligevel er der ikke den store grund til at blive imponeret. For fremgangen i beskæftigelsen er nok engang mindre, end den var måneden forinden. Det er et vidnesbyrd om, at selvom arbejdspladserne i begyndelsen af genopretningen kom hurtigt tilbage, så går det nu betydeligt langsommere,« siger han.

Til sammenligning blev der i september skabt 672.000 nye job uden for landbruget.

Inden coronakrisen var arbejdsløsheden i USA historisk lav - faktisk på det laveste niveau i 50 år. Men da coronapandemien ramte USA i begyndelse af året, styrtdykkede beskæftigelsen på kort tid med 22 mio. personer i marts og april.

Siden er der blevet skabt omkring 12 mio. nye arbejdspladser, men beskæftigelsen er stadig ca. 10 mio. under niveauet fra før februar.

»Det kommer til at tage langt tid at lukke hullet, hvis ikke fremgangen i beskæftigelsen kommer op i gear igen,« siger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

»Selv om beskæftigelsen bliver ved med at stige, så er tempoet aftaget, hvilket tyder på, at vi nu har klaret den "nemme" del af genopretningen. Fremgangen herfra bliver nødvendigvis ikke lige så nem eller hurtig – slet ikke når covid-19 nu for tredje gang er stigende, hvis man ser på samlede smittetal på landsplan i USA,« fortsætter han.

Det amerikanske præsidentvalg er i skrivende stund endnu ikke afgjort, men uanset om det bliver Joe Biden eller den siddende præsident Donald Trump, der vinder nøglerne til Det Hvide Hus, venter der præsidenten en svær udfordring i at få sat fart i jobskabelsen igen.

Ellers kan det tage lang tid, før beskæftigelsen i USA er tilbage på samme niveau som før krisen, vurderer Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

»Fortsætter jobvæksten på det nuværende niveau skal vi ind i 2022 før alle tabte job er blevet genbesat. Men jobvæksten vil formentlig gå ned i tempo hen over vintermånederne. Coronasmitten er eskaleret igen, og det svækker genopretningen af økonomien,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også