Ingen aftale i udsigt: EU vil sætte gang i nødplaner for no-deal-brexit torsdag
Hvis ikke der sker et gennembrud de næste tre dage, sætter EU gang i den store nødplan for et brexit uden en handelsaftale, lyder uofficiel melding. Den kommer efter stærk kritik af manglende nødberedskab.
I Storbritannien har regeringen i månedsvis gjort klart til et såkaldt hårdt brexit – at landet må forlade EU’s indre marked uden en omfattende handelsaftale med EU. Dermed har briterne også signaleret, at de er klar til at gå hele vejen.
Men på den modsatte side af grænsen er der ikke sat gang i nødplaner, som for eksempel skal tage højde for enorme køer ved grænseovergange og manglende forsyninger fra engelske leverandører. Meldingen har hidtil været, at man forventer at lande en aftale med briterne. Indtil nu.
Ifølge nyhedsbureauet Reuters har EU-forhandlerne nu sat en skillelinje i løbet af denne uge. Sker der ikke fremskridt meget hurtigt, vil den store røde knap blive trykket i bund onsdag eller torsdag, og nødplanerne blive aktiveret.
»Vi har udskudt det øjeblik i flere uger nu, men nu har vi nået grænsen,« lyder det fra en unavngiven EU-diplomat.
I løbet af december, der også rummer en juleferie, skal alle EU-lande dermed nå at gøre sig klar til en nytårsmorgen, hvor varer fra Storbritannien skal behandles og fortoldes helt anderledes end før, og hvor flyruter fra britiske lufthavne skal i en anden kategori.
Trækket kommer efter tiltagende kritik fra EU-landenes regeringer, som sidder tilbage med den store, praktiske opgave at gøre klar til no-deal-scenariet. Mandag krævede medlemslandene en klar melding fra EU-topfolkene og truede med, at de ellers måtte gå enegang og selv finde ud af nødplanerne.
EU-forhandlerne har omvendt ikke ønsket at tale om forberedelser til et brexit uden handelsaftale. Det kunne give Storbritannien det forkerte indtryk, at nødplanerne til en vis grad kunne erstatte en aftale, skriver Financial Times.
Forhandlerne fra Storbritannien og EU-Kommissionen kæmper videre for at få landet en aftale i sidste øjeblik. Men to store stridspunkter spænder stadig ben, og ingen af parterne ser ud til at ville rykke sig. EU kræver adgang til at fiske i britiske farvande, hvilket briterne nægter. Og Storbritannien vil have lov til at give statsstøtte til erhvervslivet, hvilket ifølge EU er helt udelukket, hvis der skal være åbne toldgrænser.