Serier

Jesper Rangvids regnestykke: Coronavirus kommer til at koste det samme som finanskrisen

336 mia. kr. lyder den samlede corona-regning på i Danmark, har økonomiprofessor Jesper Rangvid opgjort. Regnestykket får både ris og ros, for hvor meget tæller et menneskeliv?

Corona rammer verden
Danmark er kommet mildt igennem coronakrisen sammenlignet med for eksempel USA. Men den samlede regning - inklusive de liv, der er tabt - løber alligevel op i 19 pct. af vores BNP, ifølge Jesper Rangvid. Foto: Casper Dalhoff

Der er de rene økonomiske tab for samfundet. Der er dødsfald og senfølger blandt dem, der blev smittet. Og så er der de mere abstrakte som angst og isolation.

Alt det har Jesper Rangvid lagt sammen til ét tal, nemlig en samlet regning på 336 mia. kr. for coronavirussens hærgen i Danmark. Det skriver Børsen.

Han er økonomiprofessor på Copenhagen Business School og blev kendt efter finanskrisen for sine forudsigelser og for arbejdet med at gøre tabene op i finanskrisen. Og det viser sig, at coronakrisen og finanskrisen faktisk lander på nogenlunde samme beløb – med den store usikkerhed, der ligger i, at vi ikke er igennem coronakrisen endnu.

Regningen på 336 mia. kr. svarer til 16 pct. af Danmarks bruttonationalprodukt, og dermed ser det ud til, at vi har klaret os godt igennem, modsat for eksempel USA. Her er corona-omkostningerne opgjort til 98.000 mia. kr., hvilket er 90 pct. af landets BNP.

Faldet i økonomisk aktivitet i Danmark under coronakrisen svarer til 200 mia. kr., mens resten er sundhedsomkostninger, heraf 71 mia. kr. for de dødsfald, coronavirussen er skyld i.

Metoden, Jesper Rangvid har brugt, er udviklet i USA af to Harvard-professorer, og den får generelt ros af andre danske top-økonomer, selvom de understreger, at resultatet er behæftet med stor usikkerhed.

Men der er også kritik af regnestykket, for eksempel en antagelse om, at der langt ind i 2021 vil være coronadødsfald i samme omfang som i dag. Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, der er er professor ved Vive, mener slet ikke, at man kan lave udregningen på dem måde, Jesper Rangvid har gjort. Først og fremmest fordi vi ikke er igennem coronakrisen endnu og derfor må bruge mange antagelser.

Et andet stridspunkt er værdien af et menneskeliv, som Finansministeriet normalt sætter til 34 mio. kr. i den slags regnestykker, men som Jesper Rangvid har skruet ned med 30 pct. Gennemsnitsalderen på dem, der er døde af covid-19 i Danmark er nemlig 82 år, og dermed bør man sænke tallet, lyder kritikken.

BRANCHENYT
Læs også