Økonomi

Cheføkonom: Nedlukning kan slå lidt af luften ud af økonomien

Mange tusinde jobs vil blive påvirket af den delvise nedlukning i flere kommuner, lyder det fra Nykredit.

Foto: Marius Renner

Tusindvis af jobs vil blive formentlig blive ramt af den delvise nedlukning, som Mette Frederiksen senere mandag vil melde ud. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger vil restriktionerne bl.a. betyde, at restauranter, barer og caféer skal lukke ned i 38 af landets kommuner.

Ifølge Nykredit beskæftigede restaurant- og hotelbranchen sidste år 123.000 personer på landsplan sidste år, og næsten 70.000 var ansat i de 38 kommuner, som bliver omfattet af nye restriktioner.

»En lukning af især restauranterne har potentialet for i en periode på ny at slå lidt af luften ud af dansk økonomi med en fornyet stigning i ledigheden,« skriver Troels Kromand Danielsen, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar til de ventede restriktioner.

Cheføkonomen påpeger dog, at beskæftigelsen på nuværende tidspunkt er lavere end sidste år, da disse brancher har været hårdt ramt. Omvendt peger Troels Kromand Danielsen på, at udviklingen i smitten hurtigt kan vende, så restriktionerne kan blive løftet igen.

»Tiltagene og danskernes adfærd under epidemien har indtil nu vist, at smittespredningen herhjemme forholdsvist hurtigt kan stoppes – og at den kan holdes i ave, selvom restauranter har åbent for servering. Dermed er der også mulighed for, at aktiviteten forholdsvist hurtigt kan vende tilbage til det niveau, vi har i dag, hvis smitten bringes under kontrol,« lyder det fra Troels Kromand Danielsen.

Restriktionerne vil blive præsenteret på et pressemøde kl. 12. Folketingets sundhedsordførere og de berørte kommuners borgmestre er allerede blevet orienteret om de kommende restriktioner.

BRANCHENYT
Læs også