Økonomi

Nationalbanken ser mere dystert på 2021: Stigende smitte forsinker genopretningen af dansk økonomi

Danmarks Nationalbank sænker forventningerne til næste års udvikling i dansk økonomi. Det viser en ny prognose. Årsagen er den stigende coronasmitte og medfølgende restriktioner.

Nationalbankdirektør Lars Rohde. Arkivfoto: Jens Dresling.

Efterårets stigende coronasmitte og medfølgende nedlukninger og restriktioner lægger en dæmper på genopretningen af dansk økonomi.

Derfor nedjusterer Danmarks Nationalbank i en ny prognose sit skøn for næste års vækst til 2,9 pct. Tilbage i september skønnede Nationalbanken ellers, at økonomien ville vokse med 3,6 pct. i 2021.

»Smitten med coronavirus er taget til i styrke siden september, og derfor er der igen indført restriktioner, som skal mindske spredningen. Det forsinker genopretningen af dansk økonomi,« skriver Nationalbanken i en kommentar til prognosen.

Nationalbanken forventer, at økonomien i år vil skrumpe med 3,9 pct., hvilket er et nøk mere end i forhold til den seneste prognose fra september, hvor skønnet lød på et fald på 3,6 pct.

Væksten i 2022 forventes at blive på 3,3 pct., hvilket til gengæld er en markant opjustering i forhold til det seneste skøn, der lød på en vækst i bruttonationalproduktet (bnp) på 2,3 pct.

Ifølge Nationalbanken kører dansk økonomi i to forskellige hastigheder på grund af coronakrisen.

Den del af økonomien, som ikke er ramt af nedlukninger eller restriktioner, brager afsted, mens andre dele, såsom rejsebranchen, restaurationsbranchen og andre dele af oplevelsesindustrien, er hårdt ramt af pandemiens konsekvenser.

Derfor advarer Nationalbanken også mod, at man fra politisk side blindt støtter erhverv, der ikke er økonomisk pressede. Konkretkritiserer Nationalbanken den planlagte midlertidige udvidelse af boligjobordningen næste år, som giver danskerne mulighed for at trække en række serviceydelser og håndværkerydelser fra i skat.

Ifølge Nationalbanken er udvidelsen af boligjobordningen »ikke hensigtsmæssig«, da den sætter endnu mere strøm til en branche, hvor aktiviteten i forvejen er høj.

»I den nuværende situation er der ikke behov for yderligere finanspolitiske lempelser, da det især øger efterspørgslen i de dele af økonomien, som ikke er underlagt restriktioner,« siger nationalbankdirektør Lars Rohde i en kommentar.

Korrektion: Nationalbanken havde i første omgang oplyst forkerte tal og har efter artiklens udgivelse rettet sine tal. Artiklen er nu opdateret med de korrekte tal, der dog ikke påvirker artiklens vinkel.

BRANCHENYT
Læs også