Jyske Bank: Nye restriktioner vil sende flere end 100.000 tilbage i lønkompensation
Landets anden nedlukning får Jyske Bank til at nedjustere sin økonomiske prognose. En stor forskel fra foråret er dog, at der nu er lys for enden af tunnelen, mener banken.
De nye restriktioner, som statsminister Mette Frederiksen annoncerede onsdag aften, vil sende »langt over« 100.000 personer tilbage på lønkompensation.
Det vurderer Jyske Bank i en ny analyse.
»Bedømt ud fra brugen i foråret er det sandsynligt, at langt over 100.000 personer vil komme på lønkompensation igen. Efter genåbning vil hovedparten af dem dog komme tilbage i arbejde,« skriver Niels Rønholt, bankens cheføkonom.
Mette Frederiksen strammede onsdag restriktionerne for tredje gang på to uger og lukkede bl.a. storcentre allerede fra torsdag.
Fra julenat vil detailhandlen, med undtagelse af fødevarebutikker og supermarkeder, lukke helt ned. Liberale erhverv som f.eks. frisører, massører og tatovører samt andre serviceydelser skal lukke fra den 21. december.
Lukningen gælder frem til den 3. januar 2021.
Torsdag morgen blev regeringen enig med flere partier om at genindføre den brede lønkompensation, som også var hjørnestenen i den økonomiske redningsplan under forårets nedlukning.
Ordningen indeholdt på et tidspunkt over 250.000 personer, svarende til over 10 pct. af samtlige lønmodtagere i virksomhederne, men blev efter genåbningerne i april og maj stort set afviklet.
Det store fald i beskæftigelsen på ca. 80.000 personer før sommeren er blevet efterfulgt af en stigning på ca. 50.000 personer.
På samme måde mener Jyske Bank, at beskæftigelsen vil falde igen med de nye restriktioner, men at den kommer hurtigt tilbage.
I bankens spritnye prognose stiger beskæftigelsen med ca. 15.000 næste år og med ca. 25.000 personer i 2022.
»Vi forventer, at beskæftigelsen vil falde igen under de nye restriktioner, men faldet vil blive voldsomt afbødet af genindførslen af den generelle lønkompensationsordning,« skriver Niels Rønholt.
I den nye prognose sænker banken sit skøn for bruttonationalproduktet fra et fald på 3,6 pct. til et fald på 4,1 pct. i år.
Væksten næste år bliver heller ikke så stærk, som man ventede før. Nu hedder den 2,8 pct. mod 3,4 pct. i den gamle prognose.
Selvom nedlukningen denne gang også vil gøre ondt, er man i modsætning til i foråret kommet langt tættere på en afslutning af krisen. Det vil ifølge banken mindske omkostningerne for økonomien.
»Lige nu er det ikke altafgørende, om restriktionerne varer en uge fra eller til, eller hvornår de er fuldt udfaset. Det vigtigste er, at vejen til en permanent fjernelse er tilstede,« skriver Niels Rønholt
»Men det er samtidig klart, at udsigterne vil blive forværret markant, hvis smitten kommer ud af kontrol, eller vaccinerne bliver forsinket,« fortsætter han.