Serier

USA: Økonomer venter svær vinter men derefter bedre tider

Corona rammer verden
Foto: AP/Elise Amendola

Første kvartal af 2021 byder på udfordringer for selskaber, mens antallet af smittede med covid-19 stiger. Hjælpepakker og vacciner ventes dog at vende om på det senere på året.

Det skriver avisen Wall Street Journal.

USA står ved årsskiftet foran stigende antal smittede med covid-19, nye restriktioner på forretninger og langsom økonomisk vækst.

Årets første store amerikanske nøgletal bliver fredagens jobrapport, som ventes at vise, at der i december blev skabt væsentligt færre nye job end måneden forinden.

Økonomer adspurgt af Wall Street Journal venter, at antallet af nye job steg med 68.000 i december mod en jobskabelse på 245.000 i november. Det vil dermed være den laveste jobskabelse siden maj.

Økonomerne ser dog ifølge avisen flere grunde til at være optimistiske i forhold til coronakrisen.

Der er blandt andet en hjælpepakke på vej fra den amerikanske regering på 900 mia. dollar - svarende til mere end 5400 mia. kr. - som vil blive sendt ud i den amerikanske økonomi i løbet af de næste måneder.

Samtidig har amerikanerne sparet omkring 12,9 pct. af deres indtægt op mod 7,5 pct. sidste år. Det er dog væsentligt under niveauet i april 2020, hvor det lå på 33,7 pct.

Det ventes, at opsparingerne vil sætte gang i økonomien, i takt med at restriktionerne lettes.

Dertil er låneomkostningerne også lave, og den amerikanske centralbank, Federal Reserve, ventes samtidig at holde den kortsigtede rente nær nul i mindst tre år endnu.

En bekymring er dog, at aftalen om en hjælpepakke er kommet for sent, og derfor først vil sætte sit præg i årets andet kvartal.

Læs også
Top job