Serier

Økonomiske eksperter er bekymrede for verdensøkonomien efter corona

Corona rammer verden
Foto: AP/Frank Augstein

En lang række økonomer er bekymrede for verdensøkonomien fremadrettet på grund af coronakrisen. Udsigterne er prægede af usikkerhed, lød det til en paneldiskussion til årsmødet i den amerikanske økonomforening.

Det skriver dagbladet Børsen.

- Vi ved blandt andet, at banker i en lang række lande har givet både virksomheder og husholdninger henstand med lån. Men vi ved ikke, hvor store beløb der er tale om, eller om der er tale om kunder med midlertidige eller permanente problemer. Det betyder, mener jeg, at det vil komme til at tage langt længere tid at komme tilbage på vækstsporet, sagde Raghuram Rajan, der er professor i finansiering ved University of Chicago og tidligere har været chef for Indiens centralbank og cheføkonom i den internationale valutafond, IMF, ifølge Børsen.

Joseph Stiglitz, der er nobelpristager og professor ved Columbia University, er også bekymret og mener, at økonomiske modeller ikke kan bruges under den nuværende situation.

- Vi har nogle ligevægtsmodeller, hvor vi forsøger at modellere udbud og efterspørgsel i økonomien. Men vi har nu gang på gang set, at der pludseligt sker noget, som ingen havde forudset, og som får en massiv effekt. Det så vi ved den globale finanskrise, og det ser vi nu i forbindelse med corona. Så jeg tror ikke, vi kan bruge modellerne, sagde Joseph Stiglitz ifølge Børsen.

Flere andre i debatten peger på, at forskellen mellem rig og fattig bliver større, hvilket vil skabe spændinger og problemer, og at flere vil spare op fremfor at investere, hvilket også kan føre til en stigende arbejdsløshed.

Læs også