Serier

Eurozonen/økonom: Detailsalg i ny dramatisk nedtur efter restriktioner

Corona rammer verden
Foto: AP/Matt Rourke

En udvikling i antallet af coronasmittede og dertilhørende nye restriktioner har i den grad smittet af på detailsalget i eurozonen, der tog et større dyk end ventet i november sidste år sammenlignet med måneden før.

- Høje smittetal og nye restriktioner har kastet europæisk detailhandel ud i en ny dramatisk nedtur. Salget i butikkerne styrtdykkede i november, det gælder ikke mindst tøj- og skobutikkerne, skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI), i en kommentar.

Detailsalget i eurozonen faldt med 6,1 pct. i november sidste år sammenlignet med måneden før. Det var en del ringere end ventet, da der var forudset et dyk på 3,4 pct. ifølge en rundspørge fra Bloomberg News.

- Restriktionerne er flere steder blevet skærpet yderligere i december, og det har ramt den vigtige julehandel. Salget i butikkerne vil formentlig falde yderligere i december og januar, skriver Allan Sørensen.

Han hæfter sig samtidig ved, at salget over internettet i november var 33 pct. højere end samme periode sidste år, fordi forbrugerne i stedet for at gå i de fysiske butikker har foretaget deres indkøb hjemme.

Til gengæld overraskede den samlede økonomiske tillidsindikator for eurozonen, idet den i december steg til 90,4 fra 87,7 måneden før.

Økonomerne havde ventet en fremgang til 89,8 ifølge et estimat fra Bloomberg.

Indekset er sammensat af en række erhvervs- og forbrugerindikatorer udført af EU-Kommissionen med industritilliden som den, der vejer tungest.

Den steg i december til minus 7,2, mens der var ventet et indeks minus 8,6.

Men det er endnu for tidligt at glæde sig, understreger Allan Sørensen.

- Detailhandlen og servicesektoren er ramt af de nye skærpede restriktioner, som gør det svært at holde gang i omsætningen. Europæisk industri ser heldigvis mere lyst på tilværelsen, hvilket er godt for dansk eksport, da vi har mange underleverancer til europæisk erhvervsliv. Vi får dog ikke en opblomstring af europæisk økonomi og eksporten, før restriktionerne bliver lempet, skriver cheføkonomen.

Tilliden i det næstvigtigste indeks, servicesektoren, faldt til minus 17,4 i måneden fra minus 17,1. Her havde økonomerne ventet en stigning til minus 15,0.

BRANCHENYT
Læs også